Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ystävä voi löytyä vaikka hautausmaalta

Edesmennyt anoppini, ihastuttava ihminen, on haudattu sukuhautaan Hietaniemen hautausmaalle. Käyn usein tuolla haudalla.

Siellä kerran viereeni istahti arasti iäkkäämpi rouva. Olen kaivannut suunnattomasti ikäihmisten seuraa, sen jälkeen, kun anoppini kuoli kymmenen vuotta sitten. Olin ilahtunut, kun rouva istahti viereeni.

Istuimme hiljaa vieretysten. Sitten rouva alkoi puhua. Hän kertoi elämästään, perheestään, siitä miten oli jäänyt leskeksi yllättäen jo yli 15 vuotta sitten. Elämä ei ollut suonut hänelle yhtään lasta ja miehen kuoleman jälkeen elämän yksinäisyys oli iskeytynyt vasten kasvoja.

Rouva kertoi, miten miehensä kuoleman jälkeen hän olisi toivonut saavansa tukea, mutta ei surunsa keskellä ollut osannut edes etsiä apua. Hän ei osannut käyttää nettiä, eikä omistanut tietokonettakaan. Koska arki oli miehen eläessä ollut täynnä elämää, ei ollut tarvetta olla tietoinen auttavista palveluista, erilaisista tapahtumista, järjestöistä, seurakunnista, jotka on luotu sitä varten, että ikäihmisen ei tarvitsisi olla yksin.

Keskustelimme rouvan kanssa kaikesta. Itseäni kosketti yksinäisyyden tunne, joka vanhasta rouvasta huokui. Hänen sydämensä huusi seuraa. Hän kertoi, miten hän kävi usein haudalla. Hän vietti hautausmaalla pitkiä aikoja edesmenneelle miehelleen puhuen. Se oli hänen yksi tapansa saada aika kulumaan.

Olemme vanhan rouvan kanssa nyt ystäviä. Olen kertonut hänelle erilaisista vaihtoehdoista, joista hän voi valita itselleen kulloiseenkin tilanteeseen sopivaa ajanvietettä. Onneksi erilaisia tukiverkkoja löytyy. Sellaisia saa esimerkiksi seurakunnalta ja erilaisilta järjestöiltä tai kurssilta työväenopistossa. Vanha kunnon naapurinapukin on edelleen hyväksi havaittu keino torjua yksinäisyyttä.

Pyydänkin sinua, jolle yksinäisyys ei ole ongelma, ja joka koet helpoksi avata keskustelun tuntemattomankin kanssa, olemaan rohkea ja tekemään ensimmäisen avauksen. Saatat yllättyä yhtä lailla positiivisesti kuin minä ja saada itsellesi elinikäisen ystävän.

Tea Saarniala