Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarja Loikkanen Helsinkiin on syntynyt uusi urheilulaji

Eräänä aamuna luin sanomalehdestä haastattelua, jossa helsinkiläinen haastateltava kertoi harrastavansa ulkokuntosaliurheilua. Aivan mahtavaa! Pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena olimme huomaamattamme synnyttäneet Helsinkiin aivan uuden urheilulajin.

Ensimmäiset Helsingin ulkokuntoilulaitteet olivat kiinalaisvalmisteisia laitekokonaisuuksia. Pian kuitenkin huomasimme, että laitteet eivät kestäneet Helsingin olosuhteita eivätkä ne muutenkaan innostaneet kaupunkilaisia liikkumaan. Ryhdyimmekin tekemään laitekehitystyötä hyödyntäen kaupungin oman henkilökunnan asiantuntemusta ja yritysyhteistyötä.

Ensimmäiset mittatilaustyönä valmistetut laitteet hankittiin jo vuonna 2010. Sen jälkeen olemme vuosittain hankkineet noin sata uutta laitetta. Vuosien saatossa laitekokonaisuudet alkoivat muotoutumaan ulkokuntosaleiksi, joita on tällä hetkellä eri alueilla Helsingissä jo 24 kappaletta.

Ulkokuntosali on loistava keksintö. Salit ovat aina maksutta auki jokaiselle kaupunkilaiselle. Helsingin lyhyt talvi saattaa hieman rajoittaa käyttöä, mutta laitteet ovat kuitenkin helposti käytettävissä kaikkina vuodenaikoina. Laitteissa on helposti säädettävät painopakat, joten ne soveltuvat eri kuntoisille ja -tasoisille liikkujille. Usein salilla näkeekin samaan aikaan harjoittelemassa tositreenaajia, pariskuntia, junnujoukkueita, ikäihmisiä ja satunnaisia ohikulkijoita.

Ulkokuntosalit ovat erittäin ympäristöystävällisiä varsinkin näinä aikoina, jolloin energiakustannukset ja polttoaineiden hinnat ovat huippulukemissaan. Energiaa käytetään vain alueen valaistukseen pimeänä vuodenaikana hyödyntäen silloinkin led-valaistusta. Salien sijoittelussa on otettu huomioon helppo saavutettavuus, niihin pääsee kaikkein kätevimmin kävellen tai pyörällä. Samalla tulee hoidettua alkulämmittelykin.

Kaupunkilaiset löysivät ulkokuntosalit ja lähiliikuntapaikat pandemian aikana, jolloin sisäliikuntatilat olivat kiinni, mutta suosio ei onneksi jäänyt vain väliaikaiseksi. Salit ovat erittäin suosittuja edelleen ja niitä toivotaan uusille alueille.

Kun seuraavan kerran kävelet ulkokuntosalin ohi, niin kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa. Ehkä sinäkin jäät koukkuun uuteen urheilulajiin - ulkokuntosaliurheiluun.

Kirjoittaja on Helsingin liikuntajohtaja