Lauantaina 3.12. kello 4.56 lähtee ensimmäinen metro Espoon Kivenlahdesta ja metro saadaan palvelemaan seudun asukkaita ja asiakkaita!
Metrolla pääsee kätevästi vaikkapa Espoonlahdesta Espoon modernin taiteen museoon EMMAan katsomaan designkokoelma Collection Kakkosta tai Mauri Kunnaksen elämäntyötä esittelevää näyttelyä. Itse ajattelin juhlistaa Länsimetron valmistumista kutsumalla Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen metromatkalle ja tutustumaan Espoonlahteen sekä Lippulaivan uuteen kaupunkikirjastoon.
Metron pitää palvella, ja asukkaiden liikennepalvelun parantua. Kokemuksesta tiedämme, että varsinkin käyttöönottoon liittyy haasteita, mutta ongelmat on asukas- ja asiakaslähtöisesti ratkottava yhdessä HSL:n kanssa.
Espoon tavoitteisiin on kirjattu, että raideliikenteeseen tukeutuva kaupunkirakenne mahdollistaa taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti parhaan tavan kehittää kaupunkiamme. Espoon viiden kaupunkikeskuksen visiossa raiteiden äärellä ja päällä sijaitsevat tiiviit kaupunkikeskukset, ja niiden ympärillä pientalovaltaisemmat alueet lähiluontoineen. Tapiola, Matinkylä-Olari ja Espoonlahti sijoittuvat metron, Leppävaara ja Espoon keskus kaupunkiradan äärelle.
Matinkylä-Olari on hyvä esimerkki tavoitteiden toteutumisesta. Nyt Matinkylä-Olarin asukkaat saavat kaupunkitasoiset palvelut omasta metron mahdollistamasta kaupunkikeskuksesta. Ravintolat, elokuvat, korkeatasoiset liikkeet, Ison Omenan palvelutorin ja paljon muuta. Uskon, että sama kehitys tapahtuu Suur-Espoonlahden alueella, ja että seudun asukkaat ja asiakkaat ottavat palvelut omakseen. Syntyvästä elinvoimasta, ostovoimasta ja palveluista tulevat nauttimaan myös kaikki ne asukkaat ja asiakkaat, jotka eivät liiku metrolla.
Metro on mahdollistanut Aalto-yliopiston kampuksen keskittymisen Otaniemeen ja käynnissä on Aalto-yliopiston ja koko Otaniemen tiedeyhteisön uusi tuleminen. Espoo on Euroopan Unionin Innovaatiopääkaupunkisan finaalissa kolmen parhaan joukossa. Voittaja julkistetaan 7.12. Brysselissä.
Helsinki ja Espoo ovat Suomen talouden vetureita. 90 prosenttia Suomen valtion tuloveron kasvusta on viiden viimeisen laskettavissa olevan vuoden aikana tullut Helsingistä ja Espoosta. Kysymys on Suomen tärkeimmästä kehitys- ja kasvukäytävästä. Metro on juuri se kasvu- ja kehityskäytävä, mihin voimme saada uusia kansainvälisiä osaamisintensiivisiä start-up-, kasvu-, pk- ja suuryrityksiä ja kansainvälisiä osaajia. Suomen kestävyysvajetta ei kurota kiinni eikä taloutta tasapainoteta, jollemme menesty kansainvälisessä kilpailussa osaamis- ja tietointensiivisistä työpaikoista ja osaajista.
Kirjoittaja on Espoon kaupunginjohtaja.