Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavo Arhinmäki Nuoret ovat aina ongelma

Nuoret ovat olleet aina ongelma Helsingissä. Ylioppilaat taisivat häiritä jo 1800-luvulla kaupunkilaisten rauhaisaa elämää. Viimeistään 1900-luvun alussa Kallion ja Sörkan työläisnuoret, sakilaiset, olivat jo laajamittainen nuoriso-ongelma.

Viime vuosisadan alusta nuoret ovat tasaisin väliajoin aiheuttaneet ongelmia. Eri kaupunginosien nuoret ovat ottaneet keskenään yhteen joukkotappeluissa, punkkarit ja diinarit tai hopparit ja skinit.

Monet Helsingin asuinalueet ovat aikoinaan olleet ongelmalähiöitä, kun uusille asuinalueille muutti paljon lapsiperheitä samaan aikaan. Koulujen pihat kuhisivat nuoria ilman mitään tekemistä. Monesta ongelmalähiöstä on pikkuhiljaa tullut hiljainen nukkumalähiö.

Julkisen keskustelun perusteella voisi saada kuvan, että Helsingissä on massiivinen nuoriso-ongelma ja kaupunki on todella turvaton. Todellisuus on juuri päinvastainen. Helsinki on turvallisempi kuin aikaisempina vuosikymmeninä ja nuoret voivat entistä paremmin.

Silti pitää olla huolissaan nuorista. Nimittäin ne nuoret, jotka voivat huonosti, voivat entistä huonommin. Hyvinvointi polarisoituu koko yhteiskunnassa, mutta erityisesti nuorten keskuudessa. Korona pandemia on saattanut kätkeä alleen ongelmia, jotka alkavat nousta pintaan yhteiskunnan avauduttua. Yksinäisyyttä, mielenterveysongelmia ja osattomuutta.

Osattomuus näkyy myös nuorten jengiytymisenä ja väkivaltana. Näitä nuoriso-ongelmia ei pidä vähätellä vaan niihin pitää puuttua tiukasti.

Jengiytyminen ja väkivalta ovat ongelmia, joita olemme Helsingissä kohdanneet myös aikaisempina vuosikymmeninä. Myönteistä on se, että me tiedämme, että nämä ongelmat on ratkaistu ennenkin.

Tarvitsemme lisää nuoriso-ohjaajia ja muita turvallisia aikuisia tukemaan nuorten kasvua ja tarvitsemme enemmän nuorten harrastusmahdollisuuksia tuomaan sisältöä elämään. Nuorten auttamiseksi tarvitaan yhteistyötä. Nuorten rikollisuuteen puututaan Ankkuritoiminnalla, jossa yhdessä poliisi, sosiaali- ja terveystoimi ja jatkossa Helsingissä myös nuorisopalvelut auttavat nuoria.

Helsingin ensi vuoden budjetissa on merkittävästi lisää määrärahoja kasvatukseen ja koulutukseen sekä uusien nuoriso-ohjaajien palkkaamiseen ja harrastustoimintaan. Näin me tuemme kaikkia nuoria, jotta ongelmia ehkäistään mahdollisimman paljon jo etukäteen.

Kirjoittaja on kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari (vas.)