Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teemu Laajasalo Uusi alku

Kun vanha vuosi lähestyy loppuaan, ovat edessä jälleen uudet alut. Tammikuussa kuntosalit täyttyvät elämäntapamuutoksen etsijöistä. Yksi aloittaa uudessa työpaikassa, toisella on uusi asunto.

Uusi alku herättää toiveikkuutta ja tomeruutta, innostusta ja iloa. Se antaa luvan ajatella, että jokin muu kuin nykyinen on mahdollista. Se saa kuvittelemaan itselleen toisenlaisen todellisuuden, mahdollisen maailman.

Maailman mullistukset ovat saaneet miettimään uusia alkuja. Ilmastohuoli on pakottanut yrittämään uutta, vastuullisempaa alkua. Kulkutautivuosien aikana rajoitettu elämä ja eletty rajallisuus saivat odottamaan uutta alkua. Venäjän hyökkäyssota on herkistänyt valppaaksi ja saanut rukoilemaan rauhaa, toivomaan uuden ajan alkua.

Kärsimyksen keskellä ihminen kaipaa toista näköalaa. Ajatus uudesta alusta on armollinen ja autuas. Se antaa lupauksen siitä, että jonain päivänä koettu kipu päättyy ja alkaa helpompi huominen – tai, että tehtyjen virheiden ja väärien valintojen jälkeen kääntyy vielä kerran puhdas sivu.

Ihmisen itse aloittamat uudet alut ovat rajallisia. Kuntokuuri ei kestä kauaa, uuden työn viehätys vähenee ja uudessa asunnossa arki alkaa.

Myös vaikean ajan alku on uusi alku. Sitä ei ole helppo hyväksyä, toivo tukahtuu ja happi heikkenee. Maailman mullistusten keskellä uudet alut tuntuvat vahvemmin olevan omien voimien ulottumattomissa. Kun niitä ei saa itse aikaiseksi, toivoisi, että se annettaisiin ulkopuolelta.

Tänään on uuden kirkkovuoden aatto. Huomenna sunnuntaina vietetään ensimmäistä adventtia. Adventti on juhlan odottamista, mutta samalla se sisältää suuren lupauksen ja rohkaisevan toivon.

Kristinuskon opetus kiteytyy uusiin alkuihin, jotka eivät ole ihmisen voimista tai maailman tilanteista riippuvaisia. Kirkossa opetetaan, että uudet alut eivät lopu koskaan. Eivät maailman murheiden keskellä, eivät ihmisten pahuuden seurauksena, eivätkä omien virheiden jälkeen – uudet alut eivät lakkaa edes silloin, kun ihmisen elämä täällä lakkaa. Joulun lapsi on Uusi alku, joka syntyy ihmisen rinnalle lahjoittamaan uusia alkuja. Niitä ei luvata vain hurskaille tai valituille, vaan Luukkaan evankeliumin sanoin ”koko kansalle”.

Hyvää ensimmäistä adventtia!

Kirjoittaja on Helsingin piispa.