Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Tuula Haatainen Opiskelupaikat Helsinkiin

Helsingissä on kova pula osaajista. Olemme hallituksessa panostaneet erilaisin toimin koulutukseen ja työvoiman saatavuuteen, mutta nyt on varmistettava, että saamme koulutuksen aloituspaikkoja sinne missä niitä kipeimmin tarvitaan eli Helsinkiin.

Työllisyysaste on noussut Marinin hallituskaudella historiallisiin lukemiin ja hallituksen tavoite on ylitetty. Hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on oikeaan osuvaa. Suuri haasteemme on nyt pula pätevistä työntekijöistä. Pulaa on erityisesti pääkaupunkiseudulla, jonka väkiluku on kasvussa. Käynnistin viime vuonna työ- ja elinkeinoministeriössä työvoimatiekartta –hankkeen, jonka tavoitteena on löytää eri aloille sopivia ratkaisuja osaajatarpeisiin. Hankkeen avulla saamme päätöksentekoon tarkkaa alakohtaista tietoa siitä, mitä osaamista tarvitaan tulevaisuudessa. Tämä on yksi keino, jolla voimme ehkäistä tilanteen, jossa olemme nyt esimerkiksi varhaiskasvatuksen osalta Helsingissä.

Työn ja perheen yhteensovittamisen kannalta on tärkeää, että lapsella on pysyvä päiväkotipaikka riippumatta vanhemman tilanteesta työelämässä. Olemme lisänneet varhaiskasvatuksen resursseja ja yhtenä tulevaisuuteen tähtäävänä toimena varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja on lisätty. Tämä ei kuitenkaan riitä.

Varhaiskasvatuksen opettajia sekä lastenhoitajia tarvitaan Helsingissä sadoittain lisää. Ratkaisu ei ole se, että vanhemmat jäävät töistä pois tai että varhaiskasvatuksen laadusta tingitään. Uusia aloituspaikkoja ja muuntokoulutusta pitää järjestää Helsingissä. Ei ole realistista saatikka järkevää ajatella, että ihmiset joiden elämä on täällä, muuttaisivat toiselle puolelle maata koulutuksen perässä.

Osaajapulan lisäksi Helsingissä on työttömiä työhaluisia ihmisiä. Meillä on maahanmuuttaneita ihmisiä, joilla on ulkomailla suoritettu esimerkiksi sairaanhoitajan koulutus ja työkokemusta, mutta pätevyyden saaminen ja työllistyminen Suomessa on vaikeaa. Tarvitsemme lisää täydennyskoulutusta, johon liitetään tehokkaat kieliopinnot, jotta nämä ihmiset saadaan nopeasti kiinni työelämään, joka osaltaan auttaa integroitumaan yhteiskuntaan.

Kirjoittaja on työministeri (sd.).