Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Ebeling Veteraanien unohdettu perintö

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli 26. lokakuuta Matti Niirasen (kok.) veteraanien perintöä koskenutta aloitetta.

Toisessa maailmansodassa oli Euroopassa vain muutama sotaan osallistunut maa, joiden pääkaupunkia ei valloitettu. Miksi pieni häviäjä Suomi kuului joukkoon voittajasuurvaltojen Neuvostoliitto ja Iso-Britannia kanssa?

Muistamme kiitollisuudella niitä, jotka elämänsä likoon laittaen puolustivat vapauttamme. Muistamme myös yhteishenkeä, joka suomalaisilla oli.

Jotakin tärkeää on kuitenkin unohdettu. Suomessa turvattiin tuolloin tosissaan Jumalaan. Talvisodan sytyttyä presidentti Kyösti Kallio kehotti Suomen armeijaa lukemaan Raamattua ja ammentamaan siitä elämää, voimaa ja lohtua. 17. joulukuuta presidentin rouva Kaisa Kallio radiopuheessaan kehotti kansaa rukoilemaan. Monet puhetta kuunnelleet olivat polvistuneet, itkeneet ja huutaneet Herran puoleen.

Vuorokaudessa tapahtui ratkaiseva käänne. 18. joulukuuta suomalaiset Pelkosenniemellä ryhmittyivät alivoimaisina vastaoperaatioon vesisateessa Neuvostoliiton motorisoituja joukkoja vastaan. Säätila muuttui radikaalisti ja iskun lopussa alun vesisade oli muuttunut lähes 40 asteen pakkaseksi hyydyttäen motorisoidun puna-armeijan. Taistelun muistomerkki todistaa: ”Pelkosenniemen taistelu 18.12.1939 Tässä auttoi Herra”.

Jatkosodan aikana vuonna 1942 Suomi torjui mahtavimmillaan olleen Saksan pyynnön luovuttaa juutalaiset heille. Tänne paenneittenkin juutalaisten luovutuksesta Suomi kieltäytyi, vaikka sisäministerin kelvottoman toiminnan takia kahdeksan ehdittiin luovuttaa. Suomen toiminnan keskeinen syy oli Raamatun kehotus: ”Älä luovuta hänen pakoonpäässeitänsä ahdistuksen päivänä” (Ob 14) ja varoitus vastuustamme Jumalan edessä.

Jatkosodassakin tapahtui rintamalla konkreettisia dokumentoituja ihmeitä, joihin kannattaa tutustua.

Toisen maailmansodan aikana Suomi turvautui Jumalaan, ei luovuttanut juutalaisia surmattaviksi ja varjeltui. Tänä syksynä Suomen eduskunta hyväksyi Oma tahto -kansalaisaloitteen, ja vastoin Jumalan Sanaa luovutti lapsemme surmattaviksi. Nyt Suomi ei turvaa Jumalaan eikä piittaa vastuustaan Hänen edessään.

Maailma on epävakaa ja olemme vaarallisilla vesillä.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.).