Miksi sote piti viedä väkisin läpi, kun mikään ei parane?
Hallitus laittaa sote-uudistukseen vielä ennen vaaleja miljardi euroa velkarahaa niin, että se yrittää selvitä kuivin jaloin yli vaalien.
Hallitus puhuu hoitojonojen lyhentämisestä, mutta ei näitä rahoja mitenkään korvamerkitä, vaan ne menevät naamioituina uudistuksen läpiviemiseen. Hallintoa tulee lisää, ict-kustannukset karkaavat eikä palkankorotuksiin ole varauduttu. Ja lisäksi hoitajat ja lääkärit puuttuvat. Palvelut eivät parane.
Lääkkeiden, ruoan, lämmityksen ja hoivatarpeiden hinnat nousevat eikä niihin ole rahaa.
Koko viritys on vähintään 1,5 miljardia euroa alijäämäinen. Ja jatkossa kulut kasvavat, kun ihmiset vanhenevat ja hoivan tarve kasvaa.
Uudistus piti tehdä ja julkista puolta korostaa, koska ideologia.
Joka kunnassa pidetään terveysasemaa pystyssä, koska ideologia.
Nyt voi aivan hyvällä syyllä kysyä, miksi? Miksi koko uudistus piti viedä väkisin läpi, kun mikään ei oikeasti parane?
Säädetään lakeja eli hoitotakuuta ja hoitajamitoituksia. Mutta pääasia ei ole kunnossa. Koko hommasta puuttuvat sekä hoitajat että rahat.
Uudet hyvinvointialueet ajetaan talouskriisiin ja kunnat konkurssiin.
Ihmiset riutuvat hoitojonossa. Kela-korvauksia pitäisi määräaikaisesti korottaa ja kohdistaa, mutta tämä hallitus ottaa loputkin korvaukset pois.
Sote-uudistus tuo lisää hallintoa, byrokratiaa ja ict-kustannuksia, vaikka pelkkä perhelääkärimallin käyttöönotto toisi nopeasti parannusta. Samalla myös etävastaanotto lisääntyisi. Molemmat uudistukset helpottaisivat ruuhkia välittömästi.
Suomessa on riittävästi koulutettuja hoitajia, mutta he eivät tee töitä hoitoalalla. Palkat ja työolot pitää laittaa kuntoon niin, että he palaavat koulutustaan vastaavaan työhön. Eläkkeelle siirtyneitä hoitajia voi houkutella veroporkkanalla muutamaksi vuodeksi takaisin.
Kaikissa vanhustenhoidon tehtävissä ei tarvita terveydenhoidon koulutusta. Hoitajamitoitusta pitää lieventää. Nyt jo kunnissa, kaupungeissa ja sairaanhoitopiireissä on kehitetty uusia käytäntöjä, jotka pitää saada laajemmin käyttöön. Esimerkiksi vanhustenhoidossa kiertävistä lääkäreistä on saatu erinomaisia kokemuksia.
Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (liik.).