Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Helsingin, Espoon ja Vantaan päiväkodit syrjivät isiä – isänpäivä onkin läheistenpäivä tai sitä ei ole lainkaan

Espoolainen perheenisä hämmästyi, kun hänen poikansa päiväkodin eskariryhmässä ei huomioitu isänpäivää askarteluilla.

Isä kirjoitti Länsiväylän mielipidesivulla, että päiväkodin muissa ryhmissä lapset tekivät isille lahjoja tai kortteja, mutta hänen lapsensa ryhmässä merkkipäivä unohdettiin. "Tästä ei infottu mitään erikseen. Asia vain haudattiin kaikessa hiljaisuudessa", nimimerkki kolmen lapsen isä kirjoitti.

Helsingin Uutisten sisarlehden Länsiväylän puhelimitse tavoittama isä arveli, että päätös isänpäivän unohtamisesta tehtiin eskariryhmässä tietoisesti. Merkkipäivän muuttuvat käytännöt eivät ole kuitenkaan uusi ilmiö. Jo vuonna 2017 Helsingistä uutisoitiin, että osa päiväkodeista on korvannut isänpäivän läheistenpäivällä.

Aluepäällikkö Tarja Ojanen Espoon kaupungin varhaiskasvatuksesta pitää tilannetta valitettavana ja sanoo, että siitä otetaan opiksi. Myös kyseisen päiväkodin johtaja esittää pahoittelunsa.

Isän hämmästystä lisäsi, että päiväkodin omassa kalenterissa mainitaan useita juhlia. "Katsoin päiväkodin seinällä isoa juhlapäiväkalenteria, jossa isolla mainostettiin muun muassa seuraavia juhlia: Vesak, Kiinalainen uusivuosi, Íd al-adha, Arafat-päivä, Corpus christi, Rosh hashana, Diwali jne. Kaikki juhlat ovat tärkeitä ja on hyvä, että niitä juhlitaan sekä opetetaan lapsille erilaisia kulttuureita", isä kirjoitti mielipiteessään.

Ojanen korostaa, että taustalla ei ole monikulttuurisuuteen liittyviä syitä, vaan kyse on vanhempien eroihin liittyvistä tilanteista. Ojasen mukaan varhaiskasvatuksessa joudutaan aika ajoin vastaamaan tiukkoihin puheluihin joiltakin äideiltä. "Äidit ovat pahoittaneet mielensä, kun lapsi on halunnut tehdä isänpäiväkortin, vaikkei isä ole arjessa mukana. Nämä ovat hienovaraisia asioita, joissa meidän pitää luovia", Ojanen kertoo.

Mielipidekirjoituksen tehnyt isä ei ole eronnut. Hän kertoo, että kirjoituksen motiivina oli ottaa asia esille isien puolesta yleisesti. "Tasa-arvo on minulle tärkeä arvo, mutta mielestäni sitä ei toteuteta tällä tavalla, että tehdään tietystä ihmisryhmästä näkymätön", isä kirjoitti mielipiteessään.

Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila kertoo, että kaupungin päiväkodeissa ei ole yhteistä linjausta merkkipäivien vietosta. Kaikki päiväkodit noudattavat varhaiskasvatussuunnitelmaa, jossa siinäkään ei ohjeisteta merkkipäivien viettoa.

Mielipiteen kirjoittanut isä ei ole ajatustensa kanssa yksin – päinvastoin, juuri noita samoja mietteitä on pohdittu tuhansissa pääkaupunkiseudun kodeissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Yksi syy isänpäiväkahvitusten, - aamiaisten tai korttien tekemättä jättämiseen on myös varhaiskasvatuksen paha henkilöstövaje. Se on syistä ymmärrettävin. Toinen syy ovat Ojasen kuvaamat hankalat perhetilanteet. Silti fakta on, että isoin, mutta piiloon siloiteltu syy on yhteiskunnan muutos ja päiväkotien omat tietoiset valinnat, joista isänpäivän korvaaminen läheistenpäivällä on todellinen esimerkki.

Helsingin, Espoon ja Vantaan olisi syytä yleisesti linjata, että jos resurssitilanne sallii, niin toukokuussa muistetaan äitejä ja marraskuussa isiä kortein, kahvein tai muulla sopivalla tavalla. Se olisi lasten etu ja halu.