Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Holopainen Kaivostoiminta ei kuulu arvokkaiden vesistöjen rannoille eikä maisema-alueille

Pöytälaatikkoyritys Elementx Finland varasi valtavan malminetsintäalueen. Siihen kuului monia kuntia Helsingin lähiseuduilta; Mäntsälästä ja Pukkilasta aina Porvooseen ja Pernajaan saakka.

Suomen kaivoslainsäädäntö antaa varausoikeuden malminetsintää varten mille tahansa yhtiölle, joka ensimmäisenä ehtii. Suomen kaivoslainsäädäntö ei kiellä malminetsintää edes järvien ja merten rannoilla tai valtakunnallisesti arvokkaissa maisemissa. Luonnonsuojelulain myötä saimme malminetsinnän rajattua pois luonnonsuojelualueilta ja kansallispuistoista. Valitettavasti purojen suojelu poistettiin luonnonsuojelulaista keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten voimin.

Eduskunnan käsittelyssä on Kaivostoiminnalle RAJAT -kansalaisaloite. Se on jälleen kerran selkeä osoitus siitä, että suomalaiset ovat turhautuneita maan kaivospolitiikkaan ja haluavat uudistaa sitä.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on kieltää malminetsintä ja kaivostoiminta tietyiltä arvokkailta alueilta. Näitä alueita ovat mm. erämaa-alueet, Unescon maailmanperintökohteet, saamelaisten kotiseutualue, valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet, merenrannat ja arvokkaat pohjavesialueet. Myös Vihreiden poliittisessa ohjelmassa kannatetaan arvokkaiden kohteiden rajaamista pois kaivostoiminnalta.

Suomen nykyinen kaivoslaki sisältää myös merkittäviä geopoliittisia riskejä. Emme voi antaa täysin vapaita käsiä yhtiöille, jotka haluavat varata Suomen maaperästä alueita.

Joskus kaivostoimintaa puolustetaan vetoamalla huoltovarmuuteen, mutta kriittisten mineraalien lahjoittaminen ulkomaille ei paranna Suomen huoltovarmuutta. Valtiolla tulisi olla oikeus säädellä, mihin malminetsintä- ja kaivoslupa sopivat kuten muissakin valtioissa voidaan tehdä. Elementx luopui myöhemmin varauksesta, mutta päätösvalta siitä ei ollut viranomaisilla.

Toinen räikeä epäkohta on, että Suomesta on kokonaan puuttunut kaivosvero. Nyt kaivosveroa vihdoin valmistellaan nykyisen hallituksen johdolla, mikä on oikea suunta. Veron taso jää kuitenkin kansainvälisesti katsoen alhaiseksi.

Työtä yhteiskunnan edun ja ympäristönsuojelun eteen riittää siis jatkossakin.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (vihr.).