Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Antti Kaikkonen Terveisiä Turkista

Vierailin äskettäin Turkissa puolustusministeri Hulusi Akarin kutsusta. Tämä oli ensimmäinen puolustusministerivierailu Suomesta Turkkiin 17 vuoteen. Voi siis sanoa, että jo oli aikakin.

Suomen ja Turkin väliset suhteet ovat monipuoliset ja hyvät ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla. Osallistumme molemmat aktiivisesti kriisinhallintatyöhön ja teemme yhteistyötä rauhanvälityksessä.

Maidemme välinen kaupankäynti on aktiivista. Moni suomalainen viettää talvikuukausiaan Turkin auringon alla.

Kuluneen puolen vuoden aikana suhteitamme on leimannut kuitenkin Suomen Nato -jäsenyys ja Turkin suhtautuminen siihen. Näissä merkeissä olin itsekin liikkeellä.

Vain muutamassa kuukaudessa 28 Naton jäsenmaata antoi hyväksyntänsä Suomen ja Ruotsin Nato -jäsenyydelle.

Nopean alun jälkeen olemme nyt pysäkillä, millä odotamme Unkarin ja Turkin hyväksyntää. Sen jälkeen olemme Naton täysjäseniä.

Unkarista hyväksyntää, ns. ratifiointia, odotamme alkuvuodesta.

Turkin suhteen mutkia matkassa on ollut enemmän. Ja mutkia taitaa vielä vähän riittää.

Kärsivällisyyttä meiltä suomalaisilta nyt vaaditaan, samoin aitoa kiinnostusta turkkilaisten huoliin.

Suomen, Ruotsin ja Turkin välinen keskustelu pyörii paljon terrorismin ympärillä. Meidän suomalaisten on hieman vaikea ymmärtää sitä, miten meidän voisi kukaan ajatella suosivan terrorismia. Emme tietenkään suosi tai tue, emme missään muodossa.

Suomen viesti Turkin suuntaan on selvä: ymmärrämme Turkin turvallisuushuolia ja toimimme aktiivisesti terrorismia vastaan. Toivomme, että voimme aloittaa yhteistyömme Nato-liittolaisina mahdollisimman pian. Tätä viestiä toistin Ankarassa.

Toinen pääviestini oli, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on hyväksi myös Turkille ja Natolle. Jäsenyytemme vahvistaa yhteistä turvallisuutta.

Naton myötä meille tulee paljon uutta. Nato on meille myös oppimisprosessi.

On luonnollista, että tunnemme oman lähialueemme turvallisuushuolet paremmin kuin esimerkiksi Turkin lähialuetta. Sama pätee varmasti myös toisin päin.

Siksikin tällaiset vierailut ovat välttämättömiä. Kerromme omista näkökulmistamme ja opimme enemmän kumppanin kulmasta.

Uskon että yhteinen ymmärrys syveni ja keskinäinen luottamus vahvistui vierailullani.

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk.)