Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mai Kivelä Edullinen joukkoliikenne ei ole liikaa vaadittu!

Muistan ikuisesti opiskeluaikoinani Lontoossa paikallisen ystäväni toteamuksen siitä kuinka hänellä “ei ikinä olisi varaa mennä metrolla”. Hän totesi kuinka vain rahoissaan olevat pystyvät matkustamaan sillä. Samaa emme halua Helsinkiin.

Kuitenkin tähän suuntaan Helsingissä mennään. Lippujen hinnat nousevat roimasti ensi vuoden alusta. HSL:n hallituksessa valitettavasti jäimme yksin, kun ainoastaan vasemmistoliiton edustaja Elina Kauppila vastusti joukkoliikenteen lippujen hinnankorotuksia. Muista puolueista tätä perusteltiin sillä, että kyseessä on “pakollinen paha”. Hyvin harvoin tämä pitää paikkaansa; politiikassa on aina kyse valinnoista. On käsittämätöntä, että vuonna 2022 pitää vastustaa hintojen korotuksia, kun lippuja pitäisi päinvastoin laskea roimasti!

Sen lisäksi että lippujen hinnat nousevat on tehty muitakin päätöksiä, joilla joukkoliikennettä heikennetään. HKL yhtiöitettiin, ja nykyään ilmoitukset väliin jäävistä vuoroista metroissa ja ratikoissa ovat arkipäivää henkilöstövajeen takia. Näin ilmoituksen viimeksi tänään, kun odotin metroa Sörnäisissä. Myös tarkastusmaksuja korotettiin 100 euroon. On käsittämätöntä, että Helsingissä parkkisakko ratikkakiskoille pysäköinnistä - ja koko ratikkaliikenteen pysäyttämisestä - on pienempi kuin tarkastusmaksu. Tämä päätös osuu pahasti nimenomaan nuoriin ja aiheuttaa kohtuuttomia seurauksia pienituloisille.

Joukkoliikenteen tulee olla aito vaihtoehto autolle, ja samalla tarpeeksi edullista, jotta kaikki voivat sitä käyttää. Joukkoliikenne tulee nähdä peruspalveluna, jolla taataan perusoikeus eli oikeus liikkua kaupungissa. Joukkoliikenteellä on myös iso merkitys kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Ilmastotyö ei etene tarpeeksi nopeasti mikäli emme saa ihmisiä siirtymään yksityisautoilusta joukkoliikenteen pariin. Siksi toimiva ja edullinen joukkoliikenne on aivan ehdottoman tärkeä asia.

Vaihtoehtoja on. Matkustin syksyllä työmatkallani junalla Saksassa. Saksa otti väliaikaisesti käyttöön 9 euron kuukausiliput joukkoliikenteeseen. Pidän tätä kokemusta mielessäni aina kun joku sanoo että lippujen kalleus on “pakko”. Työ toimivan ja edullisen joukkoliikenteen puolesta jatkuu!

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vas.)