Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Kirjastot vaikeuttavat tietokoneiden käyttöä

Helsingin kirjastot aikovat lopettaa ensi vuoden alussa nykyisen hyvin toimivan asiakastietokonejärjestelmänsä. Jatkossa tietokoneita ei voisi enää varata etukäteen esimerkiksi kahden tunnin käyttöä varten. Nykyisin ajan voi varata kirjaston koneelta, omalta laitteeltaan tai kirjaston henkilökunnalta suoraan tai soittamalla.

Jatkossa tämä ei onnistuisi, vaan pitäisi lähteä paikan päälle kirjastoon katsomaan, onko koneita vapaana, ja koneille ei enää kirjauduttaisi kirjastokortilla. Nettipankkiasioita, asiakirjojen kirjoittamista ja muita välttämättömiä digiasioita ei pysty millään puolen tunnin pistätymiskoneilla hoitamaan.

Tulostaminen vaatisi erillisen tulostustilin, johon tarvitaan myös sähköpostiosoite. Nykyisin maksulliset 0,40 euron tulosteet on ollut helppo tulostaa itsepalvelutulostimelta lataamalla kirjastokortille rahaa haluamansa määrän ja virkailijat ovat tarvittaessa tarjonneet tähän apua.

Uudistuksessa ei ole järkeä ja se vaikeuttaa olennaisesti atk-asioiden hoitoa. Vanha järjestelmä on mahdollista säilyttää, vaikka koneita muuten uusittaisiin. Pelkästään Helsingissä on iso määrä ihmisiä, joiden digiasioiden hoito on täysin kirjastojen varassa, pääosin tämä joukko koostuu työelämän ulkopuolella olevista ryhmistä.

Laitteita ei kaikilla ole kotona ja älypuhelimen näytöllä ei pysty kaikkia asioita hoitamaan. Itse toimin muistisairaan omaiseni edunvalvontavaltuutettuna ja olen hyötynyt paljon kirjaston kunnollisista pöytäkoneista.

En olisi uskonut, että Helsingin kaupunki on se taho, joka lähtee vaikeuttamaan heikoimpien ihmisten digiasioiden hoitoa. Huonot uudistukset tulee perua ja puutteet korjata.

Helsingin kirjastoilla on myös petrattavaa asiakastietokoneiden sijoittelussa. Pasilan kirjastosta lopetettiin erillinen suosittu atk-huone, tilalle tuli "musiikkihuone". Oodissa koneet on sijoitettu toiseen kerrokseen vierekkäin ja vastakkain ilman mitään näkösuojaa, takana olevasta kokoushuoneesta näkyy suoraan koneiden näytölle.

Bisnesväelle ja opiskelijoille Oodi kyllä tarjoaa omat suljetut tilat, näitä voi varata kirjaston Varaamo-järjestelmästä, tämäkään ei tosin onnistu kirjastokortilla, vaan pitää hankkia esimerkiksi Google-tunnus ja omistaa oma läppäri.

Jatkossa niin pk-seudullakin kuin koko Suomessakin joka kirjastossa on oltava tarvittavat digiasiointimahdollisuudet ja riittävä yksityisyyden suoja koneiden käyttämiseen.

Tuleva digisyrjäytynyt