Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anni Sinnemäki Uudenvuodenlupaus: varhaiskasvatuksen palkkoja korotetaan myös ensi vuonna

Varhaiskasvatuksen kriisi tuntuu jo selvästi perheiden arjessa, vaikka valtaosa päiväkodeistamme toimiikin hyvin ja pystyy tarjoamaan turvallista ja innostavaa varhaiskasvatusta lapsillemme. Tänä syksynä vaikutukset ovat tulleet myös pikkukoululaisten perheiden elämään, kun Helsinki ilmoitti leikkipuistojen sulkemisesta jotta henkilöstöä saadaan päiväkoteihin. Tilanne on haastava perheiden lisäksi leikkipuistojen työntekijöille.

Koululaisten iltapäiväkerhojen sulkeminen on äärimmäinen ja vakava toimenpide, joka kertoo karua kieltään siitä, ettei hyviä, nopeasti auttavia vaihtoehtoja varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan ole. Kolmannen sektorin toimijoiden avulla ollaan nyt pääsemässä tilanteeseen jossa myös 1.-2.-luokkalaisten iltapäiväkerhot saadaan turvattua kevään ajaksi. Pienten koululaisten iltapäiväkerho on monille perheille välttämätön palvelu.

Vakava työntekijävaje on näkynyt jo pitkään Helsingin palveluiden laadussa. Vaje tuntuu myös henkilöstön työoloissa ja työhyvinvoinnissa. Kun henkilöstöä ei ole riittävästi ja työ tehdään vajaamiehityksellä, työ myös kuormittaa enemmän.

Varhaiskasvatuksen kriisin taittaminen on Helsingin tärkeimpiä tehtäviä tällä valtuustokaudella. Siihen tarvitaan monia keinoja, joista kaksi tärkeintä ovat lisää koulutuspaikkoja varhaiskasvatusalalle ja parempaa palkkaa työn tekijöille. Ainakin toinen näistä keinoista etenee: varhaiskasvatuksen palkkoja on nostettu tänä syksynä niissä päiväkodeissa, joissa henkilöstöpula on kaikkein suurin. Ensi vuonna rahaa henkilöstön palkankorotuksiin on varattu yhteensä 7 miljoonaa, enemmän kuin koskaan ennen. Palkka ei ole ainoa tekijä siinä, miksi näiltä helsinkiläisten hyvinvoinnin kannalta tärkeiltä aloilta puuttuu työntekijöitä, mutta täytyy sanoa että se on kyllä yksi tärkeimmistä.

Uskon, että jo ensi kevään aikana saamme päätettyä seuraavat palkankorotukset, joista merkittävä osa tarvitaan varhaiskasvatukseen.

Budjettineuvotteluissa kasvatukseen ja koulutukseen tehty tuntuva lisäys määrärahoihin ensi vuodelle näkyy varmasti työntekijöiden arjessa. Vaikeasta tilanteesta huolimatta uskon, että kasvavat määrärahat ja määrätietoinen työ lisähenkilökunnan palkkaamiseksi saavat meidät oikealle uralle.

Kirjoittaja on kaupunkiympäristön apulaispormestari (vihr.).