Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perinne puuttui koulun juhlasta

Olen mummi ja sain olla lapsenlasteni hienossa ja lapsikeskeisessä joulujuhlassa. Tunnelma oli juuri sellainen, kuin koulun juhlassa tuleekin olla: hieman jännittynyt, mutta iloinen. Onhan paikalla salin täydeltä vanhempia ja isovanhempia.

Yksi tärkeä perinne kuitenkin puuttui. Joulun pääasian ja suomalaisen perinteen tuominen esiin: Jeesuksen syntymäpäivä! Se olisi voitu toteuttaa pienimuotoisesti niin, että olisi heijastettu seimi-kuva ja laulettu Enkeli taivaan -virrestä 1, 2 ja 10. säkeistö tai maailman tunnetuin joululaulu Jouluyö, juhlayö.

Valitettavaa on, jos suomalaisessa koulussa poliittisin tai ideologisin syin häivytetään perinnettämme jättämällä pois joulun pääasia. Kouluissa tulkitaan tarpeettoman rajoittavasti uskonnonvapauslakia. Sitä säädettäessä perustuslakivaliokunta totesi: Perustuslakivaliokunta ei näe tarvetta muuttaa kantaansa koulun perinteisten juhlien osalta. Tällaisia juhlia ei niihin sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta voida pitää uskonnon harjoittamisena.

Vanhemmilta ei tarvitse kysyä lupaa, saako esittää jouluvirren ja/tai evankeliumin. Kaikilla lapsilla on oikeus tutustua suomalaiseen kulttuuriperintöön, oli kyseessä eri uskontoon kuuluva, maahanmuuttajataustainen tai uskonnoton lapsi.

Pienen vähemmistön tiukalla negatiivisen uskonnonvapauden tulkinnalla poljetaan suuren enemmistön uskonnonvapautta. Koulu ei saa olla suomalaisen perinteen sammuttaja.

Tuulikki Tepora

Helsinki