Kevään eduskuntavaaleihin on aikaa alle kolme kuukautta. Tilanne maailmalla ja kotimaassa, niin taloudessa kuin turvallisuudessa, takaavat sen, että vaaleista tulee mielenkiintoiset ja jännitteitä riittää.
Ison kokonaiskuvan lisäksi Helsingissä ja Uudellamaalla on paljon yksityiskohtia, joita kannattaa seurata ja jotka tulevat aiheuttamaan mielenkiintoisia, puolueiden sisäisiäkin jännitteitä.
Helsingin, Uudenmaan ja Pirkanmaat vaalipiirit saavat kukin yhden lisäpaikan. Kaakkois-Suomi sen sijaan menettää kaksi kansanedustajapaikkaa ja Lappi yhden kansanedustajapaikan. Painopiste siirtyy siis entisestään suurten kaupunkien suuntaan.
Helsingissä kokoomuksen tavoite on voittaa itselleen vähintään yksi lisäpaikka, mieluummin kaksi. Toisen lisäpaikan metsästys kuitenkin vaikeutui tällä viikolla, kun kansanedustaja Wille Rydmanin ero kokoomuksesta ja siirtyminen perussuomalaisiin vahvistui. Kokoomuksen sisällä tullaan käymään tiukka kisa sijoista 4 - 7, joista seitsemäskin voi siis mennä vielä läpi.
Helsingin vahvan ja sisäisesti tiukan kilpailutilanteen sekä jo Helsingistä ehdolle asettuneen ex-puolustusvoimien komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindbergin vuoksi liikkeellä on vahva huhu, että kenraalimajuri evp Pekka Toveri lähtisi kokoomuksen ehdokkaaksi Helsingin sijaan Uudenmaan vaalipiiristä.
Kokoomuksella on täyttämättä Uudellamaalla vain muutama ehdokaspaikka, mikä aiheuttaa kovaa kilpailua ja närää puolueen sisällä. On spekuloitu, että Toverin paikka otettaisiin kokoomuksen Tuusulan kiintiöstä ja näin saataisiin sysättyä syrjään Tuusulan pormestarin Kalle Ikkelän ehdokkuus. Tuusula on kokoomukselle hankala paikka ja puolueessa olisi haluja sysätä tuusulalainen ex-kansanedustaja Juhani Sjöblom ja hänen lähipiirinsä enemmän ulkokehälle. Sjöblomin tytär, nykyinen kansanedustaja ja Ikkelän ex-puoliso, Ruut Sjöblom on aiemmin ilmoittanut, ettei asetu ehdolle.
Keskisen Uudenmaan tilanne on kokoomuksen näkökulmasta kovin mielenkiintoinen, sillä vapautuvia ääniä on paljon jaossa ja niitä havitellaan myös Vantaan ja Sipoon suuntaan.
Demareiden keskinäisestä kisasta Helsingissä tulee myös kova. Puolueella on tällä hetkellä Helsingin vaalipiiristä kolme kansanedustajaa, eikä nykyinen kannatustaso ja vaalimatematiikka näyttäisi tuovan lisäpaikkoja. Ehdokaslista on kuitenkin varteenotettava – ja jos paikkoja tulee vain kolme, niin ainakin yksi kova nimi jää rannalle.
Istuvien kansanedustajien Eveliina Heinäluoman, Tuula Haataisen ja Timo Harakan, joista kaksi jälkimmäistä ovat myös ministereitä, lisäksi ehdolla on myös kovaa äänestäjien suosiota nauttiva Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.
On todennäköistä, että Razmyar menee läpi, jolloin demareiden täytyy löytää uusi apulaispormestari. Siihen taas ei kuntakentästä hellä sopivaa henkilöä tahdo löytyä, joten Heinäluoma-Haatainen-Harakka -kolmikosta eduskunnasta rannalle jäävä todennäköisesti saa ja ottaa apulaispormestarin paikan. Jos nyt pitäisi veikata, niin rannalle jäänee Harakka, tosin demareiden miesehdokkaat Helsingissä ovat sen verran heikkoja, että demarimiesten äänet voivat häntä avittaa.