Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuula Haatainen Helsingin varmistettava toimiva arki ikääntyville

Viime päivinä on uutisoitu sekä sairaalapäivystysten, että vanhuspalvelujen kriisistä. Ympärivuorokautisen hoidon paikkaa jonottavat vanhukset joutuvat turvautumaan päivystykseen, koska eivät ole selviytyneet kotona, eivätkä ole saaneet tarvitsemaansa hoitoa.

Iäkäs ihminen joutuu usein turvautumaan ensihoitoon ja sairaalan päivystykseen, vain siksi, että ei enää selviydy omin avuin kotona. Monissa helsinkiläisissä asunnoissa on kynnyksiä ja ahtaita tiloja, joissa liikuntarajoitteisen ihmisen on vaikea käyttää apuvälineitä. Seuraa kaatumisia ja murtumia. Sairaanhoitajana ja ikääntyviä seuranneena olen nähnyt, miten siitä seuraa usein paheneva kierre. Kierteen katkaisemiseksi tarvitaan kunnollista kuntoutusjaksoa.

Konkreettinen ratkaisu olisi välimuotoisten hoivakotipaikkojen tarjoaminen. Paikan pitäisi olla sellainen, jossa liikkuminen on turvallista ja jossa pääsee esteettömästi ulkoilemaan. Paikka, jossa on yksityisyyttä ja saa oman tarpeensa mukaisesti lisää apua ja hoivaa. Erityisesti muistisairaille on tärkeää päästä oikeassa vaiheessa turvalliseen hoitokotiin.

Mitä ennakoivammin toimitaan, sitä paremmin voimme varmistaa, että ikääntyvät eivät joudu viettämään pitkiä jaksoja elämästään sairaalassa. Siksi terveyskeskukset pitää saada kaikkialla toimimaan. Silloin erikoissairaanhoidon palvelut eivät kuormitu ja ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon ajoissa.

Ikääntyvien ihmisten mielipiteitä pitää kuulla ja niitä hyödyntää päätöksenteossa. Ikäihmiset ovat pitkään jo esittäneet terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävien liikuntapalveluiden lisäämistä. Maksuton uimahalli ikääntyneille olisi parasta ennaltaehkäisyä. Tähän Helsingillä pitää olla varaa. Liikunta vahvistaa lihaksia ja tasapainoa. Sopiva liikunta virkistää mieltä ja tarjoaa yhteistä tekemistä mukavan harrastuksen parissa.

Suomen oloissa talvikuukaudet ovat rollaattoreiden ja lastenrattaiden kanssa kulkeville viheliäisiä. Siksi katujen auraaminen ja lumien puhdistaminen jalkakäytäviltä sekä kunnollinen päivittäinen hiekoittaminen on hoidettava hyvin.

Yhden lonkkamurtuman hinta on monta kertaa kalliimpaa kuin katujen hiekoittaminen.

Kirjoittaja on työministeri (sd.)