Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Metropolipolitiikka saatava hallitusohjelmaan – korjattavia epäkohtia riittää

Helsingin seudun metropolialueella on mahdollista tehdä hyvää koko Suomelle. Menestys vaatii tiiviimpää ja tavoitteellisempaa yhteistyötä – siksi eduskuntavaaleissa pitää puhua metropolipolitiikasta ja hallitusohjelmaan kirjata seudullisesti merkittäviä teemoja.

Metropolipolitiikka tulee saada hallitusohjelmaan niin, että siinä ovat mukana koko Helsingin seudun olennaiset maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL), osaavan työvoiman saatavuuden, vieraskielisen väestön ja työperäisen maahanmuuton sekä kestävän kasvun ja hyvinvoinnin turvaavan rahoituksen teemat, korostaa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen (kok.).

Hallitusohjelmakirjaukset eivät yksin riitä. Metropolialueen täytyy päästä mukaan suunnittelemaan, yhteiskehittämään ja toteuttamaan ohjelmaan kirjattuja tavoitteita yhdessä valtioneuvoston kanssa. Muutoin kehityssuunta ja sen seuraukset voivat olla maan tärkeimmän kasvualueen kannalta karuja, kuten nykyhallituksen aluepolitiikka on osoittanut.

Uusimaa on kansainvälisestikin merkityksellinen alue, joka tarjoaa menestyksen eväitä koko Suomelle. Seudun menestys vaatii tiiviimpää ja tavoitteellisempaa yhteistyötä valtion kanssa. Esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuus on vaikeutunut viime vuosina. Kysymyksessä on kansallisen tason ongelma, jonka ratkaisussa metropolialue ja tänne kohdennettavat toimet ovat avainasemassa.

Metropolialueella jatkokoulutusmahdollisuudet alueen nuorten määrään suhteutettuna ovat nykyisellään riittämättömät. Korkeakoulujen resurssit ja koulutustarjonta on saatettava tasolle, joka vastaa vähintään Uudenmaan nuorten ikäluokan kokoa, vieraskielisten opiskelijoiden suhteellista osuutta sekä työelämässä olevien jatkuvan oppimisen tarpeita.

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat ovat viimeisen vuoden aikana alkaneet osoittaa merkkejä heräämisestä alueellisen edunvalvonnan tarpeeseen. Vaalikampanjat, hallitusohjelma ja työ eduskunnassa lopulta määrittää, ovatko tulevat Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat asian aidosti sisäistäneet. Näiden vaalipiirien paikkamäärä on niin merkittävä, että muutoksia ja tuloksia kyllä saa aikaan, jos aitoa tahtoa ja halua vain löytyy. Tähän saakka ei ole löytynyt, toisin kuin muiden maakuntien edustajilta.