Tänä vuonna valtionveloista maksetaan lähes miljardi euroa korkoa enemmän kuin oli suunniteltu. Siis 1000 miljoonaa euroa. Eikä velanotto lopu korkoihin. Lisää velkaa otetaan vielä toinen miljardi ennen vaaleja.
Sotkut jätetään huoletta seuraavien hallitusten murheeksi ja ennen kaikkea seuraavien sukupolvien maksettavaksi.
Nykyisen hallituksen mielestä se ei ole mistään pois. He ottavat surutta lisää velkaa. Siis velkaa korkojen maksuun. Jos kotitaloudet tai yritykset toimisivat niin, kaikki tietävät, mihin se päättyisi. Se päättyisi konkurssiin.
Sanotaan, että ensimmäisenä sodassa häviää totuus. Sama tuntuu koskevan valtion budjettia.
Velkajuhlat ovat nyt ohi. Mutta mikä oikeasti muuttuu? Vanhat puolueet jakavat ylimielisesti valtaa keskenään etukäteen eikä mikään muutu. Kyllä se on jo nähty. 15 vuoteen ei ole tapahtunut yhtään mitään.
Suomalaiset pitää saada töihin ja pienet ja keskisuuret yritykset kasvuun, investoimaan ja palkkaamaan lisää väkeä.
Hallitus tekee ensi vuoden budjettia ja jättää tietoisesti ensi vuoden kuluja budjetoimatta. Perussuomalaiset ja kokoomus puhuvat miljardin euron säästöstä, mutta eihän se riitä mihinkään. Kaikki vanhat puolueet ajattelevat vain huhtikuun vaaleja eivätkä uskalla puhua asioista niiden oikeilla nimillä.
Nyt on viimeinen hetki alkaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja kääriä hihat.
Sotkut on siivottava!
Ensi vuoden budjettiin pitää saada kolmen miljardin euron säästöt ja se on vasta alkua.
Valtionvelkojen pelkät korot ovat 2,4 miljardia euroa ja sote-kustannukset ovat vähintään miljardi euroa suunniteltua enemmän. Eikä näihin ole mitenkään varauduttu. Ja nykyisen hallituksen tavalla se tarkoittaa vain lisää velkaa, mutta ei niin voi jatkaa. Ei mitenkään.
Ja korkokustannukset vain kasvavat jatkossa, kun velkapääoma kasvaa ja korot nousevat. Ja ne korot on ainakin maksettava ja jostakin ne ovat pois.
Kun hyvinvointiyhteiskuntaa alettiin 1970-luvulla rakentaa, julkisten kulujen osuus bkt:sta oli 30 prosenttia ja 80-luvullakin osuus oli 40 prosenttia. Vuonna 2018 julkisten kulujen osuus bkt:sta oli 53 prosenttia. Ja prosentti sen kuin kasvaa. Suomi ei kasva. Se on polkenut 15 vuotta paikallaan.
Tähän nyt nähtyyn velkaralliin meillä ei ole varaa. Se päättyy seinään. Nyt on saatava aito muutos aikaiseksi.
Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (liik.)