Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uutispäälliköltä Menikö lihan imitointi kasvispihveissä jo liian pitkälle? – "Maku on metallinen, muistuttaa maksaa"

Maku on metallinen ja muistuttaa jopa maksaa. Näin kuvailee ravintola-alan ammattilainen erästä kasvispohjaista hampurilaispihviä, jossa on käytetty hänen mielestään liikaa punajuuriuutetta. Punajuurijauheella- ja uutteella kasvispihveihin voidaan tuoda muun muassa lihasnestettä muistuttavaa tuntumaa ja ulkonäköä. Välillä lihan imitointi menee kuitenkin yli. Olen itsekin siirtynyt ostamaan sellaisia kasvispihvejä, joissa on hillitympi makumaailma.

Muun muassa herne- tai soijaproteiinista tehtyjen hampurilaispihvien laatu ja maku ovat parantuneet muutaman viime vuoden aikana selvästi. Ilmiö näkyi Helsingin Uutisten järjestämässä Helsingin paras hampurilaisravintola -lukijaäänestyksessä. Ravintoloiden kasvisburgerit saivat kehuvia kommentteja nyt huomattavasti enemmän kuin vuoden 2020 äänestyksessä. Vegaanisista ketjuravintoloista Bun2Bun on ankkuroinut itsensä kymmenen parhaan joukkoon ja Junky Vegan kärkkyy lähellä.

Ruotsalainen Bastard Burgers avasi Suomen ensimmäisen ravintolan Helsinkiin viime vuoden loppupuolella. Tunnetun ketjun sijoittuminen äänestyksen kärkipäähän oli odotettua. Suurempi yllätys oli kuitenkin se, miten hyvän vastaanoton se on saanut kasvishampurilaisia suosivilta äänestäjiltä. Syy selviää, kun katsoo ravintolan ruokalistaa. Menussa on seitsemän vegaanista burgeria. Moni kehui valikoimaa kaupungin monipuolisimmaksi.

Laadukkaasti tehtyjä kasvisvaihtoehtoja kehuttiin monen muunkin ravintolan kohdalla. Äänestäjien mielestä tällä varmistettiin se, että koko työ- tai kaveriporukka oli helppo saada samaan ravintolaan ruokavaliosta riippumatta.

HU:n lukijaäänestyksen voitti Kalasataman Redin Boneless-ravintola. Se luottaa rasvaisen ja suolaisen naudanlihan voimaan. Kasvisvaihtoehtojen menekki jää yrittäjän mukaan kymmeneen prosenttiin. Täysin vegaanisten hampurilaisten kysyntä on ollut niin pientä, ettei niitä ole listalla lainkaan.

Myös kasvisproteiinista tehty pihvi tarvitsee paljon rasvaa maistuakseen hyvältä. Suosituimmissa pihveissä sitä on 15-20 prosenttia. Siis samaa luokkaa kuin kaupan jauhelihoissa on totuttu näkemään. Parhaimmiksi äänestetyissä hampurilaisissa lihan rasvaprosentti on reilusti yli 20, joka mahdollistaa rapean ja karamellisoituneen, ”lihakarkiksi” kutsutun paistopinnan.

Aapo Siippainen

Lue aiheesta lisää: "Maagisen mehukas!" Tässä on Helsingin parhaaksi valittu hampurilaisravintola – isä ja poika juhlivat ylivoimaista voittoa