Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anni Sinnemäki Tekoja kulttuurihistorian vaalimiseksi

Helsingissä on viime aikoina tapahtunut paljon arvokkaan rakennus- ja kulttuuriperinnön suojelussa ja kunnostamisessa.

Puolsimme Kotiharjun ja Arlan saunojen suojelua. Suojelulla halutaan varmistaa tärkeän suomalaisen kulttuuriperinnön säilyminen.

Arlan ja Kotiharjun saunat ovat 1920-luvulla perustetut perinteikkäät kalliolaiset saunat, joissa helsinkiläiset ovat peseytyneet jo silloin kun kylpyhuoneita ei vielä löytynyt jokaisesta asunnoista. Ne ovat osa suomalaista saunaperinnettä, joka on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ensimmäisenä suomalaisena kohteena. Yleiset saunat ovat myös osa kaupunkikulttuuriamme ja Kotiharjun edessä vilvoittelevat saunojat ovat ilahduttaneet Harjutorin kupeessa jo vuosikymmeniä.

Suojelu on toivottavasti ensimmäinen askel siihen, että saamme Arlan saunan ilahduttamaan helsinkiläisiä jälleen saunakäytössä.

Ilonaihe on myös se, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Ravintola Kaisaniemelle on löytynyt erinomainen omistaja. Upeaa, että meillä on Airi Kallion kaltaisia ihmisiä jotka suhtautuvat vanhan kunnostamiseen pieteetillä ja intohimolla.

Kun ravintola myytiin vuonna 2021, se oli huonokuntoinen ja vaatii merkittävän korjausurakan. Tavoitteena oli löytää Carl Ludvig Engelin suunnittelemalle rakennukselle omistaja, joka pitäisi sen perinteiden mukaisessa käytössä ja kunnostaisi sen. Alkaa näyttää siltä, että tavoitteessa on onnistuttu.

Cajsan Helmi aukeaa tänä vuonna. Nimellä kunnioitetaan ravintolan vuonna 1827 perustanutta Catharina, ”Cajsa” Wahllundia, jonka mukaan koko Kaisaniemi on saanut nimensä.

Myös helsinkiläisten arjen ympäristöä korjataan historiaa kunnioittaen. Helsingissä kaupungin vuokrataloyhtiö Heka on vastannut hankkeista, joissa on vaalittu rakennusperintöä huolella ja hellyydellä; Käpylän Käärmetalosta Herttoniemen Susitielle ja Puu-Käpylästä Pohjolankadulle. Olen todella ylpeä ja iloinen siitä, että kaupunki on näin satsannut työtä ja osaamista vuokra-asumisen rakennushistorian vaalimiseen.

Tuoreimpana Pohjolankadulla on vähän aikaa sitten valmistunut Hilding Ekelundin suunnittelemien 1950-luvun talojen peruskorjaus, joka toteutettiin kaupunginmuseo kumppanina, alkuperäistä kestävästi vaalien. Vanhat ovet on kunnostettu, keittiöiden alkuperäiset kaapistot säilytetty siellä missä ne vielä ovat olleet jäljellä. Ulkoseinien rappaukseen on löydetty alkuperäiset, 1950-luvun värit.

Kirjoittaja on kaupunkiympäristön apulaispormestari.