Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kertoi Helsingin Uutisissa (HU 14.1.), ettei Helsingin päiväkoteihin ole annetty ohjeistusta ylitäyttöön ja että jokaisella lapsiryhmällä pitää olla oma toimitila. Luin haastattelua hämmennyksen vallassa.
Saimme lastemme päiväkodista joulukuussa tiedotteen, että varhaiskasvatusjohtaja Kempin ohjeistuksen mukaan “tilapaikkoja on pitänyt tarkastella ja avata järjestelmässä yksiköihin 105 %”.
Lastemme pienten ryhmän kohdalla tämä tarkoitti, että siitä muodostetaan kaksi kahdeksan lapsen ryhmää nykyisen yhden 12 lapsen ryhmän sijaan ja nämä ryhmät tulisivat toimimaan samoissa tiloissa.
Sillä, käytetäänkö menettelystä termiä käyttöaste, täyttöaste vai tilapaikat, ei ole merkitystä lopputuloksen kanssa. Jokaisella ryhmällä ei ole omaa tilaa, ja lapsia on tiloihin nähden liikaa.
Varhaiskasvatusta vaivaava vakava osaajapula ei ole tilakysymyksestä irrallinen asia. Uusia lapsia sullotaan päiväkoteihin, joissa kasvattajat eivät ennestäänkään riitä. Meidänkin ryhmästä puuttui jo joulukuussa yksi kolmesta kasvattajasta. Nyt vaje tuplaantui kahteen. Toiminnan suunnittelu ilman omaa ryhmätilaa tai epäsopivassa tilassa heikentää ammattilaisten työolosuhteita entisestään. Pelkään, että kuormituksen kasvaessa henkilöstön poissaolot lisääntyvät ja lisää osaajia valuu muille aloille.
Olen tästä erittäin huolissani, sillä olen todella tyytyväinen lasteni ryhmän ja koko päiväkodin vakituiseen henkilökuntaan ja haluaisin, että heillä on edellytykset tehdä työtään.
Miten voimme saada ratkaisuja, jos varhaiskasvatuksen johto kiistää ongelmien olemassa olon? Lapset ovat pieniä vain hetken, ja ansaitsevat laadukasta varhaiskasvatusta asianmukaisissa tiloissa ja tuttujen, osaavien aikuisten johdolla NYT.
Sanna Kranjc, vaikuttamisasiantuntija, Mothers in Business MiB ry