Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Hiljenevä rakentaminen estänee vuokrien laskun Helsingissä

Suomen vuokramarkkinoilla on päädytty tilanteeseen, jossa Helsingin vuokrien nousu on lähes pysähtynyt, mutta muualla Suomessa vuokra-asunnot kallistuvat edelleen. Ilmiöstä kertoo Tilastokeskus tuoreessa tiedotteessaan.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien kehitys kasvukeskuksissa eriytyi viime vuonna. Tampereella ja Turussa nousu oli selvästi pääkaupunkiseutua suurempaa. Helsingin keskustassa vuokrat jopa laskivat viime vuonna.

Loppuvuonna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousu hieman nopeutui. Rovaniemellä nousu oli loka-joulukuussa 3,0 prosenttia, Tampereella 2,8 ja Turussa 2,3 prosenttia. Helsingissä vuokrien nousu jäi runsaaseen puoleen prosenttiin. Myös koko vuoden 2022 osalta vapaarahoitteisten vuokrien kehitys Helsingissä oli vaatimatonta. Keskusta-alueen pienten asuntojen vuokrat jopa laskivat vuoden aikana.

Loka-joulukuussa yksiöiden vuokrannousu jäi pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttiin, muualla Suomessa yksiöiden vuokrat nousivat 1,5 prosenttia. Perheasuntojen vuokrat nousivat Helsingissä hiukan nopeammin, 1,5 prosenttia, kun taas Tampereella nousu oli 3,8 ja Turussa 3,4 prosenttia.

Vapaarahoitteisessa yksiössä asuvan helsinkiläisen mediaanikuukausivuokra oli loka-joulukuussa 750 euroa. Tampereella vastaava vuokra oli 594 euroa ja Oulussa 509 euroa.

Vaikka asumisen kulut ovat nousseet, se ei näytä ajaneen omistusasujia ainakaan suurissa määrin vaihtamaan vuokra-asuntoihin. Vuokramarkkinoiden tilanne Helsingissä näyttää vakaalta, mutta muutoksen enteitä on ilmassa. Tilanne on selvästi parantunut vuokranantajan näkökulmasta, mutta vuokra-asunnoista on tarjontaa edelleen selvästi enemmän kuin ennen pandemiaa.

Kun esimerkiksi Vuokraovi.com-palvelussa oli marraskuussa 2021 Helsingissä tarjolla 6 041 kerrostaloasuntoa, niin marraskuussa 2022 saatavilla oli 5 400 asuntoa.

Lisääntynyt etätyöskentely muuttaa asumistottumuksia pysyvämminkin, kun Uudenmaan sisäinen painopiste on siirtynyt ja siirtyy yhä lisää Helsingin ydinkeskustasta Helsingin reunoille, Espooseen, Vantaalle ja kehyskuntiin. Helsingin vuokratason kannalta tilannetta kuitenkin tasapainottaa vaikean taloussuhdanteen vuoksi hiljenevä asuntorakentaminen – jos uusia asuntoja tulisi edelleen tarjolle viime vuosien tahtiin, voisi Helsingin vuokrakehitys jämähtää paikoilleen pitkäksikin aikaa.