Suomen hallitusvalta vaihtuu tulevana keväänä tilanteessa, jossa talouspolitiikan linjanmuutoksen tarve on ilmeinen. Oikeastaan sitä jo odotetaankin. Holtiton rahankäyttö huolestuttaa ja niin pitääkin. Retoriikassaan hallituspuolueet koettavat perustella tuhlaamistaan kriiseillä kuten koronaepidemialla ja Ukrainan sodalla. Merkittävä osa valtiontalouden rakenteellisesta alijäämästä on kuitenkin syntynyt hallituksen omilla päätöksillä.
Kun hallitus aloitti, ei kukaan ollut kuullut koronasta tai Ukrainan sodasta. Silti kausi aloitettiin reippailla menolisäyksillä, jotka oli määrä “rahoittaa” työmarkkinauudistuksilla. Niiden valmistelu sysättiin työmarkkinajärjestöjen työryhmille, jotka odotetusti osoittautuivat kykenemättömiksi löytämään ratkaisuja. Taitaakin olla niin, että nykyisessä hallituksessa vallitsee hiljainen yhteisymmärrys siitä, että seuraava hallitus kantaa vastuun ja lopettaa finanssipolitiikan velkarallin. Valtiovarainministeriön tuoreessa taloudellisessa katsauksessakin (syksy 2022) aina diplomaattiset ja tahdikkaat virkamiehet perustelevat jo johdantoluvussa säästöohjelman tarvetta, ja toteavat lopuksi: “Esimerkiksi menokartoitus on oiva väline ja hallituskauden vaihdos oiva tilaisuus tähän”.
Jokaiselle hyvän taloudenpidon ystävälle on ollut kamalaa katsoa, kun eduskunnan enemmistöä nauttiva hallitus luopuu viimeisistäkin pidäkkeistä menojen kasvattamisessa. Vastuuttomasta velanotosta seuraa tulevina vuosina kukkaron nyörien kiristyminen, jolla on tietenkin suoria vaikutuksia myös kaupunkien kasvuun, sekä kaupunkilaisten arkeen ja palveluihin.
Nyörien kiristyessä on syytä muistaa, mikä kiristyksen aiheutti. Vaihtoehtoa säästökuurille ei enää ole. Jos Kokoomus voittaa kevään eduskuntavaalit, on sen todennäköisenä pääministeripuolueena stoalaisesti kestettävä se hirmuinen huuto ja valitus, jota luvassa on. Mutta historian kokemus osoittaa, että vahvat taloudenpitäjät saavat ajan mittaan myös kansakunnan suosion – ajatellaanpa vain Väinö Tanneria, Mauno Koivistoa, Iiro Viinasta ja Sauli Niinistöä. Tämän pystirivin jatkajille on nyt tilausta.
Kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.).