Tutkija Minna Zechner toi esille huolensa siitä, että hoivajätit ajattelevat ainoastaan suoritteita ja tehokkuutta asukkaiden hyvän arjen sijaan (HU 18.1.2023). Hänen huolensa ikäihmisten hyvästä arjesta on aiheellinen – ja meille kaikille yhteinen. Tavoitetta ei kuitenkaan edistä se, että asetamme julkiset ja yksityiset toimijat vastakkain ja kiistelemme siitä, kumpi tapa hoitaa ikäihmisiä on parempi.
Ei ole oleellista, kuka hoivan järjestää, vaan se, millaista hyvää arkea ikäihmiset hoivakodeissa elävät.
Laadukas hoiva edellyttää sekä yksityisissä että julkisissa hoivakodeissa, että käytössämme on riittävä määrä, osaavaa ja motivoitunutta henkilöstöä, asianmukaiset tilat ja toimintatavat eettisesti kestävällä pohjalla. Kun resurssit ovat rajalliset, on luonnollista ja myös välttämätöntä miettiä toiminnan tehokkuutta.
Esperi on viimeisten vuosien aikana panostanut toimintansa kehittämiseen ja erityisesti kodeissamme asuvien ikäihmisten, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien laadukkaaseen arkeen. Jokaisella asukkaallamme on omat tarpeensa, joihin pyrimme vastaamaan.
Esperi käytti viime vuonna henkilöstön koulutukseen 1,5 miljoonaa euroa. Näemme, että panostamalla henkilöstöön, asukkaamme voivat hyvin ja kykenemme tuottamaan laadukasta hoivaa.
Suomessa ikääntyneiden hoivapalveluiden tuottaminen on jakaantunut hyvin tasaisesti julkisen ja yksityisen tuotannon kesken. Julkinen sektori ei yksin pysty tuottamaan ikääntyvälle Suomelle sote-palveluita. Vastakkainasettelun sijaan meidän kannattaa keskittyä edistämään ja kehittämään hoiva-alaa yhdessä.
Jani Nurisalo, myynti- ja markkinointijohtaja, Esperi Care Oy