Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Ilotulitteista vaaraa myös luonnoneläimille

Eipä taida olla toista niin vastakkaisia tunteita herättävää juhlimisen perinnettä kuin uudenvuodenaaton ilotulitus. Varsinkin nuoret ovat täpinöissään jännityksestä, räiskinnästä ja valoilmiöistä taivaalla. Osaa ihmisistä ilotulitus taas raivostuttaa ja pelottaa, koska se aiheuttaa onnettomuuksia, saastetta, roskaamista ja pelästyttää koti- ja luonnoneläimiä.

Helsingin kaupunki ilmoitti kruunaavansa uudenvuoden ohjelmansa ”Helsingin keskustan taivaan värittävällä ilotulituksella”. Sen mukaan turvallisuutta lisää se, että ilotulitus on ammattilaisten käsissä. Ilotulituksen oli tarkoitus tapahtua Kansalaistorin viereisellä Töölönlahdella.

Mutta valitettavasti järjestäjä ei ollut ottanut huomioon luontoarvoja paikan valinnassa! Nimittäin Töölönlahden viereisellä Eläintarhanlahdella, Tokoinrannalla on sula paikka, jossa talvehtii valtava parvi vesilintuja. Vuodenvaihdetta edeltävällä viikolla päivän saldo oli peräti 1 800 sinisorsaa, 19 kanadanhanhea, 4 kyhmyjoutsenta, tavi, telkkä ja nokikana, 100 kalalokkia ja muutama harmaalokki.

Vapaaehtoiset huolehtivat Tokoinrannassa vesilintujen talviruokinnasta kaupungin tarjoamalla viljalla. He järkyttyivät kuullessaan kaupungin suunnitelmasta, ilotulitushan aiheuttaa linnulle valtaisaa stressiä, pahoja loukkaantumisia ja jopa joukkokuolemia.

Lintujen ystävien suureksi helpotukseksi, mutta toki ilotulitusta odottavien karvaaksi pettymykseksi, kaupungin järjestämä ilotulitus peruttiin kovan tuulen takia.

Nyt Helsingin kaupungilla on vuosi aikaa suunnitella uudenvuoden tapahtumaa. Entäpä jos se tapahtuisikin eläinsuojelijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden ryhmien kanssa yhteistyössä niin, että kaikilla olisi turvallinen ja hyvä mieli.

Yhteinen juhla