Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Anna-Kaisa Ikonen Vanhakantainen ajattelu vie Suomelta valtin: suurten kaupunkien voiman

Jos tavoitteena olisi kasata 1,85 miljoonan palan palapeli tehokkaasti, sitoisitko tehtävää varten kätesi? En minäkään. Vähän samalla logiikalla kannattaisi ajatella myös suurten kaupunkien asemaa ja työtä.

Suomen nykyinen asetelma tunkee kaikki kunnat ja kaupungit samaan koloon, jonka mallia valtio sääntelee. Samaan aikaan pienen muuttotappiokunnan arkitodellisuus ja haasteet ovat kuitenkin hyvin toisenlaisia kuin kovaa vauhtia kasvavan kansainvälisen metropolialueen. Yhdenvertaisuus on tärkeää, mutta se ei saa tarkoittaa samanlaisuuden pakkoa sen paremmin elämässä kuin kuntapolitiikassakaan.

Vanhakantainen yksi malli sopii kaikille -ajattelu piilottaa Suomen yhden valttikortin: suurten kaupunkien voiman.

Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa eli Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa ja Turussa asuu liki 1,85 miljoonaa ihmistä, ja kaupungeissa syntyy noin 55 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Maailmalla, kuten myös Suomessa, valtaosa innovaatioista syntyy suurissa kaupungeissa ja kaupunkiseuduilla. Ne kilpailevat osaajista ja investoinneista keskenään, eivät valtiotasolla.

Kasvu asuu kaupungeissa. Se hyödyttää myös muuta Suomea, joten isojen kaupunkien arkista työtä ja kykyä luoda kasvua kannattaisi tukea. Tähän liittyy olennaisesti myös valtion ja suurten kaupunkien suhteen ajatteleminen uudelleen. Käskyajattelun sijaan yhteistyötä kannattaisi vahvistaa.

Kuusi suurinta kaupunkia julkaisivat tammikuun lopussa yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa. Niiden osana kuutoset ehdottavat valtiolle uudenlaista diiliä, strategista allianssia. Mallin pohja on tuttu esimerkiksi Tampereen ratikan rakennustyömaalta ja tunnelihankkeesta, jossa allianssimalli on kirittänyt yksityisen ja julkisen puolen yhteistyötä hyviin saavutuksiin.

Allianssimallin etuna on, että siinä asetetaan yhteinen maali, jonka saavuttamiseksi myös työskennellään yhdessä tasavertaisina kumppaneina. Valtion ja kaupungin allianssissa kasvun vauhdittamisen keinoja voisivat olla esimerkiksi yhteiset investoinnit, valtion ja kaupunkien tiivis yhteistyö ideoiden eteenpäin viemiseksi sekä kaupunkien toimintavapauksien lisääminen.

Kun kaikki toimivat samaan suuntaan, tuloksia syntyy taatusti.

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (kok.).