Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pikaratikka heikentää Munkinseudun joukkoliikennettä

Helsingin Uutisten jutussa (HU länsi 1.2.) puhuttiin Huopalahdentien uudistuksista ja pikaratikasta.

Vain pieni osa Munkkivuoresta on kävelymatkan päässä Huopalahdentiestä, kyseessä on iso alue, joka ulottuu aina Talinrantaan saakka. Nykyisin koko aluetta liikennöidään kattavasti sähköhaitaribussilla 20, jolla pääsee vaihdotta Kamppiin ja Eiraan asti, lisäksi ostarin ohi menevät bussit 25 ja 30.

Alueen joukkoliikenne on parempaa kuin koskaan aiemmin. Pikaratikan tullessa osa näistä busseista muuttuu lyhyiksi ns. syöttölinjoiksi ja osa lopetetaan kokonaan. Valtaosalle asukkaita on siis luvassa pikaratikan myötä lisääntyviä vaihtoja ja pidempiä matka-aikoja.

Huopalahdentien rajun uudisrakentamisen myötä yhden pikaratikan kapasiteetti tuskin riittää kattamaan koko alueen tarpeita, joten luvassa on samoja ongelmia kuin länsimetrossa nyt.

Jo aiemmin bussin 52 reittiä muutettiin siten, että se ei enää kierrä Ulvilantietä, eikä myöskään mene Pirkkolasta Arabianrannan suuntaan, vaan nykyreitti menee Kannelmäen suuntaan. Onko Kannelmäki joku uusi "keskusta" siis? Muutos teki Munkinseudun suunnalta mm. Kustaankartanon ja Koskelan palvelukeskukseen suuntaavien matkat vaikeammiksi.

Myös ratikka 4 Munkkiniemestä aiotaan muuttaa menemään jatkossa Topeliuksenkadulle ja siitä eteenpäin Kamppiin ja Fredalle. Löytyyköhän yhtään asukasta tai yrittäjää, joka tätä kannattaa? Tuskinpa.

Luvassa on siis nykyiseen verrattuna huonompaa joukkoliikennettä, vuosia kestävät katutyöt reittien varrella ja jättimäiset kustannukset. Myös välillä runkobussi 550 aiotaan siirtää pätkityksi vain osin samaa reittiä meneväksi ratikaksi eli tiedossa on siltäkin osin vain vaihtoja ja harmia.

Juha Kastemaa, Helsinki