Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Toimittajalta Tähänkin taloon tulee kuitu – vai tuleeko?

Asuinalueellani käytiin alkusyksystä kiivasta valokuitukauppaa.

Eri firmojen ovelta ovelle kiertävät hyvätapaiset, nuoret myyntimiehet muistuttivat mormoneja.

Tarjolla oli nykyihmisen pelastus: kiinteä nettiyhteys, jonka kapasiteetilla ja nopeudella ei olisi rajoja. Valokuitu mahdollistaisi suurien tietomäärien käsittelyn kodin etätyöpisteellä ja nettipalveluiden viihdekäytön ilman katkoksia tai kapasiteettiongelmia.

Valokuitu olisi myös sijoitus, joka nostaisi asunnon arvoa.

Kauppaa käytiin keittiöissä ja olohuoneissa. Kuidusta puhuttiin kaduilla ja tuija-aidan yli. Joku firma tarjosi grillimakkaraa ja valokuitua hiekkakentän laidalla.

Tuntui siltä, että aktiiviset myyntiedustajat tunsivat pian koko naapuruston: ”Sami tossa naapurissa harkitsee vielä”.

Pian talojen eteen alkoi ilmestyä kylttejä: tähänkin taloon tulee valokuitu. Harmillisesti kylteissä vilisi eri firmojen logot.

Tiedossa oli, että valokuitufirma tarvitsee tietyn määrän sopimuksia aloittaakseen valokuituverkon rakennustyöt.

Joku keksi laittaa alueen Facebook-ryhmään kyselyn, minkä firman kannalle naapurusto on kallistumassa. Äänet jakautuivat tasaisesti kolmen firman kesken.

Kun kuituapostolien työ oli tehty, kirjavat kyltit täplittivät asuinaluettamme.

Laskeutui syvä hiljaisuus, jota on jatkunut tähän päivään saakka.

Käsittääkseni mikään firma ei ole aloittanut rakentamista. Ainakaan meidän talomme osalta ei ole tietoa tai edes väliaikatietoa rakennetaanko verkko vai ei.

Tuli myös talvi ja lumi, joka peitti mainoskyltit. Nyt lumi on sulanut ja kyltit näyttävät hävinneen. Jyräsikö lumiaura mainokset vai hakiko joku ne pois?

Pientaloasukas Kimmo Sinkko manaili, kuinka valokuituyritysten keskinäinen kilpailu tuntuu johtavan tilanteisiin, jossa mikään taho ei saa tarpeeksi asiakkaita toteuttaakseen kuidun (HU 3.2.). Jaan hänen kokemuksensa.

Yhden yrityksen toimitusjohtaja oli sitä mieltä, että kilpailu on hyväksi ja valokuitu tulee lopulta kyllä. Mutta tulisiko kuitu nopeammin ja kuluttajalle reilummin, jos verkoston rakentamisesta olisi jotain sääntöjä? Voisiko kaupunki kilpailuttaa alueita keskitetysti?

Kuitua odotellessa pientaloasukas voi lohduttautua sillä, että kyse on vain valokuituverkoston, ei sähkö- tai vesijohtoverkoston rakentamisesta.

Marjo Rämö

Kimmo, 50, teki sopimuksen huippunopeasta netistä, jota ei tullutkaan – ihmettelee firmojen toimintaa: "Irtautuminen nyt maksaisi 186 euroa"