Viime viikolla tuli tieto, että Työterveys Helsingin laatukilpailutus on keskeytetty. Kaupunki ei ole saanut ainoatakaan tarjousta määräaikaan mennessä.
Työterveys Helsinki päätettiin laatukilpailuttaa budjettineuvotteluiden tuloksena 2021. Työntekijät ymmärsivät heti, että kyse on käytännössä ulkoistamisesta. Perustelut tälle päätökselle tuntuivat epäreiluilta ja jopa tarkoitushakuisesti tulkituilta tilastotiedolta. Ekonomisti Kiesiläinen oli esittänyt miten heikko on saatavuus sairaanhoidon palveluihin ja kuinka suuri osa sairauslomista kirjoitetaan muualta kuin omasta työterveydestä.
Oli myös perusteluja siitä, miten chattiin vastataan hitaasti ja sähköiset HR-työtä tukevat palvelut olivat aikaansa jäljessä. Meillä on myös yksi ainoa toimipiste ja olemme olleet auki vain virka-aikana.
Argumentit olivat tavallaan totta. Toisaalta Työterveys Helsinki kaupungin omana Liikelaitoksena on ollut tiukassa omistaja ohjauksessa. Poliittisin päätöksin on määritetty toimipisteiden määrää ja asioita, joihin panostetaan kehitystyössä.Toisaalta koska tahansa chat-palvelu olisi voitu ulkoistaa tai maksusitoumuksin ohjata henkilöstö sairaanhoidon vastaanotoille yksityispuolelle, kuten nyt on jouduttu tekemään ulkoistus päätöksen jälkeen.
Kävi kuten työterveyshuollon liiketoimintaa tuntevina monet meistä uumoilivat. Kaupungin ehdoin yhdelläkään toimijalla ei ole tässä maailman tilanteessa mahdollisuutta ottaa vaadittavaa riskiä sitoutuakseen hoitamaan Helsingin Kaupungin henkilöstön työterveyshuoltoa. Resurssit tulisi olla lakisääteisyyden osalta, mutta etenkin luvattu sairaanhoidon palvelu on varmasti todella haastava toteuttaa. Hoitovelkaa on jo korona-ajoista johtuen, työkyvyn tutkimisen tarvetta kasautuneesti ja Helsingin kaupungin oma perusterveydenhuolto on ruuhkautunut. Työterveyshuollolle olisi töitä. Kaupungin johdon lupaamaa ”punaista mattoa” lääkärin vastaanotoille, tuskin yksikään terveysjättikään voi levittää.
Kilpailutusaika on ollut pitkä. Epävarmuus tulevaisuudesta on heikentänyt työterveys Helsingin henkilöstön pitovoimaa. Lisäksi työterveyshuollon koulutetuille ammattilaisille on suuri kysyntä Helsingissä ja ympäristö kunnissa. Nyt olisi nopeasti saatava tietoa siitä, mikä on päättäjien vaihtoehtoinen suunnitelma tässä tilanteessa, niin että kaupungin henkilöstölle luvattu parempi työterveyshuolto toteutuu? Mikä on jäljellä olevan Työterveys Helsingin henkilöstön tulevaisuus?
Järkevintä on perustaa Helsingin Työterveys in-house yhtiö. Tässä voisi olla mukana esimerkiksi HUS:n ja Helsingin Yliopiston työterveyshuolto. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä kehittämään kaupungin jäljellä olevaa työterveyshuoltotoimintaa ja pitää se kaupungin omissa käsissä.
Sinikka Vepsä, sairaanhoitaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu (sd.)