Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Palvelukeskuksen saama kohtelu kiittämätöntä

Tämä vanha sanonta tulee mieleen, kun tarkastelee Palvelukeskus Helsingin toimia läpi korona-ajan. On varauduttu, toimittu ja etenkin joustettu.

Palvelukeskus on ollut osaltaan turvaamassa lasten ja nuorten koulu- ja päiväkotiaterioita sekä turvannut terveellisen ravinnon terveydenhuollon potilaille sekä jakanut apua kodittomille. Ja kaiken tämän se on tehnyt joustavasti, lyhyelläkin aikataululla.

Kiittämättömyyden ensiaskeleet saatiin ennen kuntavaaleja, kun erään puolueen ehdokas kannatti "kunnan ydintehtävien ulkopuolelle" jäävien toimintojen ulkoistamista.

Kiittämättömyyden toiset stepit saatiin, kun 2022 Palvelukeskuksen ansioituneet toimet korona-aikana ”palkittiin ” kolmen vuoden tuottavuustavoitteilla. Lyhyen aikavälin miljoonasäästöt vuosittain sekä Palvelukeskuksen tuotantolaitoksen uudistaminen.

Valitettavasti nämä säästöt kohdistuvat pääosin niihin työntekijäryhmiin, jotka korona-aikana saapuivat joka aamu omalle työpaikalleen huolehtimaan helsinkiläisten hyvinvoinnista. Ei ollut etätyömahdollisuutta aamupuuroja keitellä, välipaloja laitella tai paikkoja putsata. Valitettavasti nämä miljoonien vaatimat toimet tarkoittavat työntekemisen tehostamista. Pitää muistaa, että mutterikin kiristyy vain siihen saakka, kun kierteitä riittää.

Uudesta tuotantolaitoksesta on puhuttu yli 10 vuotta, mutta nyt Palvelukeskuksen tuotantolaitoksen tilalle aloitettiin ajaa ns. terminaalimallia. Mallia, jossa omaa valmistusta ei ole nimeksikään, vaan lähes kaikki ruoka ostetaan markkinoilta. Siinä helsinkiläisten veronmaksajien rahat valuisivat Atrian, Saarioisen HK:n ja muiden toimijoiden kassaan.

Taas unohdettiin Palvelukeskuksen ammattitaito ja tuotantolaitoksen korona-ajan erinomainen osaaminen.

Pientä valoa on nyt tuonut se, että tuon terminaalimallin rinnalle on tuotu ehdolle muitakin. Toivotaan, että näistä malleista löytyisi vaihtoehto, joka jatkaa Palvelukeskuksen 100-vuotista perinnettä terveellisen ja ravitsevan ruoan valmistajana, sekä tarjoaa töitä ja veroeuroja helsinkiläisille jatkossakin.

Palvelukeskuksen tehtävänä on ollut osaltaan huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista eikä kasvattaa pörssiin sidottujen yhtiöiden tulosta.

Lopussa kiitos seisoo, toivottavasti