Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Stadin parasta asumista kohtuuhintaan

Viime aikoina on uutisoitu Helsingin kaupungin omistaman asumisoikeusyhtiön HASOn vastikkeiden rajusta noususta. Keskimäärin vastike nousee 10 prosenttia ja joissain yksittäisissä uudiskohteissa jopa 15 prosenttia alkuperäisestä arviosta.

Vastikkeen korotus on ihmetyttänyt kun samaan aikaan muissa asumisoikeusyhtiöissä korotukset ovat selvästi maltillisemmat. HASO on rakentanut todella paljon viimeisen 10 vuoden aikana ja se näkyy lainamäärässä. Tällä hetkellä HASOn lainarasite per asuinneliö on paljon suurempi kuin yhdelläkään muulla asumisoikeusyhtiöllä ja tämä tietysti heti näkyy pääomakustannuksissa, kun korot nousevat.

Vaikka nyt ollaan vastikkeiden osalta nousukiidossa, on hyvä verrata missä mennään. Jätkäsaareen valmistuu HASO-uudiskohde tämän vuoden lopulla ja sen vastiketaso on hieman päälle 13 e/m2. Samalla alueella Helsingin kaupungin uudehkon Heka-vuokratalon vuokra on 16 e/m2 -luokkaa. Myös Ruoholahdessa on muutama vanhempi asumisoikeustalo ja niidenkin vastikkeet ovat selvästi kalliimpia.

Huolissaan voi hyvinkin olla prosentuaalisesta korotuksesta, mutta samaan aikaan mielissään siitä, että vastike edelleen on hyvin kohtuullinen.

Veli Savolainen, HASO-asukas, Suomen asumisoikeusasukkaat ry. pj.