Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Iso kuva ei saa unohtua eduskuntavaaleissa

Kuusi miljardia sopeutusta vaalikauden aikana, yhdeksän miljardia kahden vaalikauden aikana. Luvut ovat valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorosta, eivät puolueiden vaaliohjelmista.

Suomen parhaiden valtiontalouden asiantuntijoiden muistiot on tehty päättäjien ja kansalaisten tiedon lisäämiseksi. Niille soisi enemmän näkyvyyttä.

Talouden kestävyyden perusongelma tulee ikääntyvästä väestöstä. Työntekijöitä on entistä vähemmän maksamaan kasvavan vanhusväestön palveluja.

Lisäksi miljardiluokan uusia menoja aiheuttavat puolustusvoimien strategiset hankkeet, liikenneväylien korjausvelka, luontokadon torjumisen ja hiilineutraalisuustavoitteen kustannukset, valtion tutkimus-, kehitys- ja innovaatiomenot, soteuudistuksen muutoskustannukset, sodan heijastukset ja Ukrainan jälleenrakennus, takausvastuiden riskit ja nousevat velan korkomenot.

Ilman sopeutusta päädytään julkisen talouden 110% velkasuhteeseen jo ennen vuotta 2040. Suunta on muutettava. Yhdeksän miljardin euron sopeutustarvetta ei voi väistää. Kevään hallitusneuvotteluissa väännetään siitä, miten sopeutetaan.

Mikä on talouskasvun osuus, miten parannetaan työllisyyttä, miten julkiset hankinnat auttavat, miten tietojärjestelmät saadaan tehokkaasti apuun, miten sosiaaliturvaa muutetaan, miten sosiaali- ja terveysmenoja hillitään ennaltaehkäisyllä, miten hoitohenkilöstö riittää?

Helmikuussa VM:n virkamiehet julkaisevat tietopaketin verotuksesta. Samalla julkaistava meno- ja rakennekartoitus tarjoaa vaihtoehtoja julkista taloutta vahvistaviksi uudistuksiksi.

Poikkihallinnollinen kasvutyöryhmä selvittää keinoja kestävän kasvun vauhdittamiseksi.

Hallitusneuvotteluissa hyödynnetään VM:n asiantuntemusta, mutta päätökset tekevät puolueet, eivät virkamiehet. Kansalaisten on hyvä tietää millaisia arvovalintoja puolueet neuvotteluissa aikovat kannattaa.

Arto Antturi (kd sit.)