Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Kokoomuksella on tarve kovaan loppukiriin – niin omia kuin muita vastaan – Helsingissä koviakin nimiä jää rannalle

Kokoomus on valmistautunut eduskuntavaalien voittoon ja pääministeripuolueen asemaan jo vuoden – siitä alkaen, kun Nato-keskustelu Suomessa todenteolla alkoi. Viime kesän ja syksyn gallup-johto oli niin vankka, että puolueessa päätettiin yrittää olla vain munaamatta mitään – olla ottamatta turhan voimakkaasti kantaa mihinkään.

Vaaleihin on nyt aikaa kuukausi ja kokoomuksen johto kannatusmittauksissa on huvennut. Vaalien voittajasta ei aidosti ole varmuutta, se voi olla kolmikosta kokoomus, perussuomalaiset ja SDP mikä vain. Jos kokoomus ei halua jättää voittoaan herran haltuun, olisi puolueen ja sen ehdokkaiden syytä tehdä todellakin kova viimeinen kampanjakuukausi ja lopettaa "hiljaiselo".

Kokoomuksen Helsingin ja Uudenmaan ehdokkailla tähän on toinenkin painava syy: nimittäin erittäin kova sisäinen kisa läpimenosta.

Helsingissä kokoomus tavoittelee nykyisen kuuden paikan sijaan seitsemää, jopa kahdeksaa paikkaa. Tätä helpottaa vaalipiiriin tuleva yksi lisäpaikkakin. Vielä syksyn gallupeilla kahdeksankin paikkaa näytti mahdolliselta, mutta nyt Helsingin kokoomuslaiset ovat jo loiventaneet puheitaan, seitsemäänkin oltaisiin tyytyväisiä. Varsinkin, kun Wille Rydmanin ääniä siirtyy perussuomalaisille.

Elina Valtosen ja Ben Zyskowiczin läpimenoa voidaan pitää Helsingissä varmana. Valtosen äänimäärä puolestaan vaikuttaa merkittävästi juuri siihen, voiko kahdeksas paikka kokoomukselle tulla. Siksi Valtosen kannattaisi todella panostaa kampanjaansa, varsinkin, kun hän vielä 2019 oli ehdolla Uudenmaan puolella.

Atte Kaleva ja Sari Sarkomaa lienevät myös liki varmoja läpimenijöitä. Kalevan kannattaisi aktiivisesti hakea Rydmanin kokoomusääniä itselleen, eikä Sarkomaankaan kannata hiljaiseloa viettää. Varsinkaan, kun perusnäkyvyys on ex-ministerillä ollut laskussa.

Ketkä sitten nappaavat loput paikat, eli ovat sijoilla viidestä seitsemään tai kahdeksaan? Istuva kansanedustaja Terhi Koulumies on kysymysmerkki. Ex-puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg olisi vahvoilla, mutta tällä hetkellä liian harva äänestäjä on edes rekisteröinyt hänen ehdokkuuttaan. Molemmat tarvitsevat kovan kampanjan.

Apulaispormestari Daniel Sazonovin tähti on nousussa ja tähtäin Arkadianmäellä. Hän tekee rajusti töitä tuloksen varmistamiseksi, mutta varmaa läpimeno ei hänelläkään ole. Aura Salla panttasi ehdokkuuttaan viime metreille. Hän on myös viimeisillään raskaana, mikä asettaa haasteen kovalle maaliskuiselle kenttäkampanjalle. Jos Salla olisi aloittanut kampanjansa aiemmin, olisi läpimenoa voinut pitää varmana – nyt se jää tukitiimin ja kovan loppurutistuksen varaan.

Muitakin yrittäjiä riittää. Muun muassa Juha Hakola, Tapio Lehtinen ja Otto Meri ovat tosissaan liikkeellä. Jos kokoomuksen paikkamäärä Helsingissä jää seitsemään, saa moni viivan väärälle puolelle jäävä kokoa henkilökohtaisen tappion katkeruuden. Viimeinen kuukausi kuitenkin ratkaisee – tarvetta ja syitä kovaan loppukiriin riittää.

Juttua muokattu 27.2. klo 17.37: Korjattu Aura Sallan nimi.