Viikonlopun vaalianalyysissani povaamani kokoomuksen omia odotuksia heikompi vaalitulos näyttää olevan käymässä toteen.
Vaaleihin on nyt aikaa kuukausi ja kokoomuksen johto kannatusmittauksissa on huvennut. Totesin, että Helsingissä kokoomus tavoittelee nykyisen kuuden paikan sijaan seitsemää, jopa kahdeksaa paikkaa. Vielä syksyn gallupeilla kahdeksankin paikkaa näytti mahdolliselta, mutta nyt Helsingin kokoomuslaiset ovat loiventaneet puheitaan, seitsemäänkin oltaisiin tyytyväisiä. Varsinkin, kun Wille Rydmanin ääniä siirtyy perussuomalaisille.
Seitsemää paikkaa on Helsingin kokoomusleirissä pidetty täysin varmana asiana. HU:n tuore gallupmittaus kertoo kuitenkin muuta.
Kokoomus on Helsingin vaalipiirissä suurin puolue, ilmenee Helsingin Uutisten ja Mediatalo Keskisuomalaisen teettämästä mielipidemittauksesta. Puolueen kannatus tammi–helmikuun vaihteessa tehdyssä tutkimuksessa oli 25,5 prosenttia. Edellisissä eduskuntavaaleissa kokoomus sai 21,8 prosenttia Helsingin äänistä.
Kannatuskasvu näyttää siis reilulle, mutta KD:n, keskustan ja korjausliikkeen vaaliliiton vuoksi se ei näyttäisi muuttuvan lisäpaikaksi, vaan vaaliliitto nappaisi yhden paikan itselleen. Tällä hetkellä vaaliliiton jäsenillä ei ole lainkaan eduskuntapaikkaa Helsingin vaalipiiristä.
Demarileirissä sen sijaan voidaan alustavasti iloita. Heidän Helsingin toimistollaan on uskottu vankasti neljänteen paikkaan, vaikka muualla, myös allekirjoittaneen toimesta, sitä on epäilty. HU:n gallupin mukaan neljäs paikka olisi tulossa.
Viimeisten paikkojen kohtalo on kuitenkin todella täpärällä. Tämä lisää merkittävästi panoksia viimeisen kampanjakuukauden loppukiriin. Pientenkin puolueiden kannattaa nyt toden teolla tehdä vaalityötä, sen HU:n gallup todistaa. Gallupin taustatiedot kertovat myös, että liikkuvia äänestäjiä on Helsingissä edelleen paljon. Heidän ääniään kannattaa tavoitella.
Yksi HU:n gallupin suurimmista yllätyksistä on myös Liike Nytin heikko tulos. Puolueen tunnettuus on kuitenkin nyt paljon neljän vuoden takaista parempi, mutta Helsingissä se ei näytä muuttuvan ääniksi. Joel Harkimon, Anni Vuohijoen ja Jere Karalahden täytyy lisätä näkyvyyttään rutkasti, jos heistä yksikään haluaa olla edes lähellä läpimenoa Helsingissä.