Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Helsingin demareilla hyvä mahdollisuus lisäpaikkaan – Marin nostaa kannatusta viikko viikolta

Helsingin Uutisten tuore gallupmittaus kertoo, että demarileirissä voidaan alustavasti iloita. Heidän Helsingin toimistollaan on uskottu vankasti neljänteen paikkaan, vaikka muualla, myös allekirjoittaneen toimesta, sitä on epäilty. HU:n gallupin mukaan neljäs paikka olisi tulossa.

SDP:n kannatus oli mittauksessa 14,8 prosenttia, kun se viime eduskuntavaaleissa oli Helsingin vaalipiirin osalta 13,6. Nämä luvut riittäisivät nostamaan demareiden paikkamäärän kolmesta neljään.

Niskaan hengittää kuitenkin tiukasti vasemmistoliitto, jonka kannatus on noussut reippaasti, ollen nyt 14,3 prosenttia. Demareilla on siis kokoomuksen tapaan kova tarve onnistuneella loppukirille, jotta tulos realisoituu.

Neljä paikkaa olisi demareille Helsingissä iso voitto. Se myös helpottaisi puolueen sisäistä kilpailua, sillä kolmella paikalla yksi kova nimi jäisi rannalle.

Istuvien kansanedustajien Eveliina Heinäluoman, Tuula Haataisen ja Timo Harakan, joista kaksi jälkimmäistä ovat myös ministereitä, lisäksi ehdolla on myös kovaa äänestäjien suosiota nauttiva Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

On todennäköistä, että Razmyar menee läpi, jolloin demareiden täytyy löytää uusi apulaispormestari. Jos neljättä paikkaa ei tulisi, olisi korvaajaksi helppo nimetä eduskunnasta putoava demari. Mutta jos neljäs paikka tulee, on korvaajan etsiminen paljon työläämpää. Toki demarit itse toivovat tähän työhön pääsevänsä.

Demareilla on taskussaan yksi ehdoton valttikortti, joka samalla on myös Helsingin demareille uhka ja mahdollisuus. Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on ehdottomasti puolueiden puheenjohtajista kovin kampanjapoliitikko ja hän kirittää sekä innostaa omansa varmasti hyvään loppukiriin. Marinin ansiosta demareiden nousu viimeisen kampanjakuukauden aikana maan suurimmaksi puolueeksi ei ole mitenkään mahdotonta. Kunhan pääminsteri vain välttää kohut.

Marinin kannatus nostaa koko puolueen suosiota, mutta häntä voi äänestää vain Pirkanmaan vaalipiirissä. Onko demareiden Helsingin kannatuksessa siis Marin-ilmaa, joka ei realisoidu äänestyskopissa? Vai saavatko Helsingin alle 40-vuotiaat kovat naisehdokkaat Heinäluoma ja Razmyar lisää vipua Marinin suosiosta ja varmistavat siten neljännen paikan? Se selviää 2.4.

Demareiden ehdokaslista Helsingissä on varteenotettava, mutta silti kukaan edellä mainittujen neljän nimen lisäksi tuskin on edes lähellä läpimenoa. Hyvän henkilökohtaisen tuloksen tehnevät kuitenkin Hilkka Ahde, Elisa Gebhard sekä Dimitri Qvintus. Heidän ja muidenkin demareiden kannattaa todella kampanjoida, jotta puolueen kokonaisäänipotti kasvaa ja neljäs paikka varmistuisi.