Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Valtion kukkaron hoito vaatii tekoja

Suomea voi taloudenpidossa verrata ikävä kyllä jo eteläeurooppalaisiin maihin. Julkisen sektorin velkaantuminen pitää meidän suomalaisten talouspolitiikan liikkumavaran melko suppeana vähintäänkin seuraavat pari hallituskautta, kun sopeutettavaa on liki 9 miljardia.

Syyksi tähän tilanteeseen eivät kelpaa pelkästään koronasta tai Ukrainan sodasta aiheutuneet kulut. Valtion kukkaron tyhjyyteen vaikuttaa hallituksen avaama tie laajenevaan EU:n yhteisvelkaan ja velanottoon. Nyt vaaditaan uusia toimenpiteitä ja vastuullisia päättäjiä, jotta emme maksata oman aikamme kustannuksia tulevilla sukupolvilla. Jos on velaksi eletty, se täytyy itse myös maksaa.

Jokaisen kansanedustajaehdokkaan vastuulla on miettiä kuinka tilanne pitäisi ratkaista ja se tulee kertoa myös äänestäjille. Ei riitä, että roiskitaan lukuja ja vaaditaan sopeuttamista. Pitää pystyä kertomaan mitä itse olisi valmis tekemään. Itse ajattelen ettei työn verotusta voi koventaa. Ihmisten ostovoimaa tulee tukea ja pitää talouden rattaat pyörimässä. Meidän pitää leikata menoja, lisätä tuloja ja saada aikaan vähintään kahden prosentin talouskasvu rakenteellisten uudistusten kautta.

Puretaan sosiaaliturvan kannustinloukkuja, nostetaan työttömyysturvan suojaosaa, annetaan veronkevennyksiä pienituloisille, lasketaan yritysten työllistämiskynnystä, laajennetaan oppisopimuskoulutusta kisälli-TES-mallilla ja panostetaan koulutukseen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen. Tavoitteena vähintään 80 %:n työllisyysaste.

Nykyinen taloustilanne väistämättä kaventaa julkisen sektorin resursseja ja se on ristiriidassa kaikkien hyvinvointipolitiikan tavoitteiden kanssa. Silti uskallan väittää, että Suomi pärjää jatkossakin.

Meidän pitää keskittyä perusasioihin ja kohdentaa tukia niitä eniten tarvitseville. Ketään ei saa jättää pulaan mutta emme voi jakaa kaikkea kaikille. Meidän tulee saada talous kestävälle pohjalle, keskittyä maamme kriisinkestävyyteen ja omavaraisuuden vahvistamiseen, lapsiperheiden tukemiseen, sosiaali -ja terveydenhuollon sekä koulutuksen vahvistamiseen. Tärkein voimavaramme kaikkeen tähän on vastuuntuntoiset kansalaiset ja yhteinen ponnistelu asioiden eteen. Olemme selvinneet vaikeista ajoista ennenkin ja teemme sen nytkin.

Sari Kumin, KD Naisten pj, eduskuntavaaliehdokas (kd)