Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Helsingin vihreät otti viimeksi historiallisen vaalivoiton – nyt edessä lienee raju pudotus ja sisäinen valtakamppailu

Helsingin Uutisten tuore gallupmittaus kertoi, että vihreät olisi kokemassa Helsingissä selvän vaalitappion.

Vihreiden kannatus oli mittauksessa vain 18,8 prosenttia, kun se viime eduskuntavaaleissa oli Helsingin vaalipiirin osalta peräti 23,5. Nämä luvut pudottaisivat vihreiden paikkamäärän kuudesta viiteen ja kannatuksen kauas kokoomuksen (25,5%) taakse.

Muutos on raju sillä vihreät oli neljä vuotta sitten selvästi Helsingin suurin puolue ja peittosi historiallisesti kokoomuksen. Voiton siivittämänä vihreät lähti hakemaan voittoa myös vuoden 2021 kuntavaaleista, mutta joutui jo silloin pettymään.

Näyttää sille, että vihreiden suunta ei myöskään ehdi ennen ennakkoäänestystä kääntyä. Puolueen alavire näkyy laiskana kampanjointina ja vaisuna mainontana. Helsingin heikko tulos on vihreille iso isku myös valtakunnallisesti: jos Helsinki ei yllä edellisten vaalien huipputuloksiin, voi valtakunnallinen kannatus jäädä alle kymmeneen prosenttiin.

Vihreiden uhka ja mahdollisuus ovat liikkuvat äänestäjät. Puoluekannastaan ja ylipäänsä äänestysaktiivisuudestaan eniten epävarmoja on HU:n gallupin mukaan juuri vihreillä. Tällä kertaa näyttää sille, että liikkuvuus toteutuu uhkana, sillä Sanna Marin haalii demarileiriinsä aktiivisesti juuri vihervasemmiston ääniä.

Sisäiset ristiriidat eivät myöskään helpota tilannetta. Puolueen talousoikeistolaisempi siipi saattaa jopa odottaa heikkoa tulosta, niin Helsingissä kuin valtakunnallisesti, jotta pääsevät hilaamaan itsensä uusiin, nykyistä parempiin asemiin puolueen sisällä.

Viisi paikkaa Helsingistä näyttää vihreille kuitenkin varmalta. Keitä läpimenijät sitten voisivat olla?

Pekka Haavisto, Maria Ohisalo sekä uutena eduskuntaan ryminällä todennäköisesti nouseva valtuuston puheenjohtaja Fatim Diarra voivat olla paikoistaan varmoja. Tosin Ohisalon kuntavaalitulos oli yllättävän heikko.

Heidän jälkeen tuleekin tasainen ja tiukka kisa. Istuva kansanedustaja Mari Holopainen ja europarlamentaarikko Alviina Alametsä lienevät seuraavina tyrkyllä.

Shawn Huff, Tuuli Kousa, Amanda Pasanen, Reetta Vanhanen ja Ozan Yanar tehnevät kaikki kelpotuloksen, mutta läpimeno tekee puolueen heikolla peruskannatuksella todella tiukkaa. Ellei sitten joku onnistu kahmimaan itselleen luopuvan Emma Karin äänipottia? Vai satavatko juuri nämä äänet Ohisalon laariin?