Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Vasemmistoliitto hakee kolmatta perättäistä vaalivoittoa Helsingissä

Vasemmistoliitto on Helsingissä kovassa nosteessa. Neljä vuotta sitten puolue nosti kannatustaan Helsingin vaalipiirissä 1,3 prosenttiyksikköä ja nosti paikkamääränsä eduskunnassa kahdesta kolmeen. Kuntavaaleissa 2021 puolueen kannatus nousi vuoteen 2017 verrattuna 1,5 prosenttiyksikköä ja valtuustopaikkoja tuli yksi lisää, eli 11.

Eikä huonolta näytä nytkään. Helsingin Uutisten tuoreessa kannatusmittauksessa puolue mittautti Helsingissä 14,3 prosentin kannatuksen, kun se 2019 oli 11,1 prosenttia. Nousu on merkittävä.

Vasemmistoliitto kamppailee siis tosissaan Helsingin kolmanneksi suurimman puolueen paikasta ja hamuaa siten neljättä eduskuntapaikkaa. HU:n gallupissa SDP oli vain 0,5 prosenttiyksikköä edellä. Kisa on kuitenkin tiukka ja vaarana on myös putoaminen viidenneksi, jos SDP pysyy edellä ja lähellä vaaniva perussuomalaiset rynnii ohi. Vasemmistoliitolla on siis tulevina viikkoina paljon pelissä, loppukiriin kannattaa panostaa.

Kuntavaaleissa hurjan tuloksen ja puskista kärkinimeksi ponkaissut Minja Koskela noussee ryminällä myös eduskuntaan. Istuvat kansanedustajat Veronika Honkasalo, Mai Kivelä ja Suldaan Said Ahmed ovat toki myös vahvoilla, mutta varsinkin Kivelä ja erityisesti Said Ahmed joutuvat kamppailemaan läpimenosta tosissaan. Sisäisen kisan kovuuteen vaikuttaa olennaisesti se, saako puolue Helsingistä kolme vai neljä paikkaa.

Vasemmistoliiton ehdokaslista on laadun osalta laajempi kuin viimeksi, mikä auttaa asiaa. Tunnettu Riku Nieminen omaa kovan kannatuspotentiaalin, mutta kampanjointi on ollut näkymätöntä – toistaiseksi liian harva edes tietää hänen olevan ehdolla. Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen tehnee hyvän henkilökohtaisen tuloksen, mutta tuskin menee vielä läpi. Samoin Mia Haglund, Anna Lemström ja Petra Malin.

Vasemmistoliitolla on kuitenkin kaksi huolenaihetta. Paavo Arhinmäki ei ole ehdolla, mutta hänen apulaispormestariuutensa on tuonut puolueelle selvää lisänäkyvyyttä Helsingissä – onko kannatusmittauksissa siis Arhinmäki-ilmaa, varsinkin, kun kovia miesehdokkaita ei jonoksi asti ole? Lisäksi vasemmistoliiton on saatava äänestäjänsä liikkeelle, siinä heillä on vihreiden tapaan epävarmuutta.

Arhinmäki ja rannalle jäänyt Silvia Modig keräsivät 2019 yhteensä yli 12 000 ääntä. Vasemmistoääniä on nyt siis paljon vapaana ja niistä kaikki tulisi saada siirrettyä nyt muille oman puolueen ehdokkaille. Modigin toimittajaääniä tavoittelevatkin Toivo Haimi ja Kaarle Hurtig (sit.).