Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sari Lindblom Nuoremme tarvitsevat lisää korkeakoulupaikkoja

Kevään eduskuntavaaleissa ratkaistaan Suomen suunta seuraaville vuosille. Edessämme on haasteita ratkottavaksi: muun muassa työvoima- ja osaajapula, julkisen talouden kestävyysvaje ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Suurimmat puolueet ovat vaalien alla käydyissä keskusteluissa olleet ilahduttavan yksimielisiä siitä, että Suomen menestys pohjaa jatkossakin tieteeseen, tutkimukseen ja korkeaan osaamiseen. Mahdolliset julkisen talouden leikkaukset uhkaavat kuitenkin edelleen. Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen rahoituksen turvaaminen on lähtökohta sille, että voimme yliopistoissa jatkaa työtä yhteiskunnan hyväksi.

Lisää osaajia saamme, jos nuorillamme on enemmän mahdollisuuksia korkeakoulutukseen Uudellamaalla. Pääkaupunkiseutu on niitä harvoja alueita, jossa nuorten ja lasten määrä kasvaa selvästi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa tuhansia uusia ja innokkaita korkeakouluihin hakijoita, joille monille ensisijainen opiskeluvaihtoehto löytyisi pääkaupunkiseudulta. Siksi aloituspaikkoja on täällä lisättävä reippaasti suhteessa muuhun maahan ja näitä aloituspaikkoja on rahoitettava täysimääräisesti ja pysyvästi.

Jos emme saa korkeakoulutustarjontaa vastaamaan kysyntää, joutuvat Helsinginkin nuoret jatkuvasti lähtemään opiskelemaan muualle Suomeen tai ulkomaille, eikä se ole kaikille helppoa. Koulutustarjontaa on oltava myös, jotta saamme houkuteltua lahjakkaita nuoria maailmalta riittävästi tänne opiskelemaan ja työskentelemään. Me tarvitsemme yhä enemmän kansainvälisiä korkeakoulutettuja osaajia, jotka myös jäävät tänne opintojensa jälkeen.

Suomen kestävää kasvua rakennetaan erityisesti pääkaupunkiseudulla, joka on kansainvälisesti kiinnostava ja kilpailukykyinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan keskus. Täällä kehitetään jatkuvasti ratkaisuja luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja paremman yhteiskunnan rakentamiseksi. Koko maamme tulevaisuudelle on elintärkeää, että saamme Uudellemaalle tarpeeksi korkeakoulupaikkoja ja sitä myötä korkeakoulutettuja osaajia töihin.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston rehtori.