Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Annu Kemppainen Aikuinen, ole sateenkaarinuoren puolella

Viime aikoina olen päätynyt lukuisiin keskusteluihin, joissa on toistunut seuraavat ymmärrettävät, mutta varsin ongelmalliset ajatukset:

1. Sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan totutulla tavalla ilmentävien aikuisten perheessä kasvaa sukupuoltaan ja seksuaalista suuntautumistaan samalla tavalla ilmentäviä lapsia.

2. Lasten ja nuorten on parempi kasvaa ilman tietoa muista, aivan yhtä arvokkaista tavoista olla ihmisiä.

Varmasti jokainen meistä vanhemmista miettii, miten tarjota lapsilleen mahdollisimman hyvät eväät elämään. Ongelmallista tällainen ajattelu on kuitenkin siksi, että viimeisimmän THL:n kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarilapset ja -nuoret kohtaavat arjessaan edelleen aikuisten toimesta mitätöintiä, vähättelyä ja jopa painostusta vastata yhteiskunnan seksuaalisen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyviä normeja.

Sateenkaarilapsiin ja -nuoriin kohdistuu enemmistöön verrattuna enemmän väkivaltaa, syrjintää ja häirintää, niin kotona kuin koulussa. Tämä luo merkittäviä terveyseroja. On hälyttävää, että lähes puolet kyselyyn vastanneista sateenkaarilapsista ja -nuorista ei saanut tukea ja apua mielialaan liittyviin asioihin, vaikka olisi sitä tarvinnut.

Uskomalla, että normatiivisella tavalla kasvatettuna lapsista kasvaa tietyn muotin mukaisia, sivuutamme lapsen oikeuden omannäköiseen olemiseen ja elämään. Kun nuori ei pysty täyttämään aikuisten asettamia odotuksia, on seurauksena pettyminen sekä itseen että ympäröivään maailmaan. Sateenkaarilasten ja -nuorten huonovointisuus ei ole seurausta siitä, millaisia he ovat, vaan siitä, miten ympäröivä maailma heidät kohtaa. Sukupuoleltaan ja seksuaalisuudeltaan moninaisia ihmisiä syntyy ja kasvaa ihan kaikenlaisissa perheissä.

Jokaisella on yhtäläinen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön ja omanlaiseen tulevaisuuteen. Siksi lasten ja nuorten kanssa työskentelevien aikuisten tietoa sateenkaarilasten ja -nuorten kohtaamisesta tulee lisätä. Meidän aikuisten täytyy pystyä parempaan, kun keskustelemme sateenkaarilapsista ja -nuorista. Tarjotaan lapsille ja nuorille asiallista ja ikätasoista tietoa, kannustusta ja tukea. Näin varmistamme hyvinvoivan ja kunnioittavan yhteiskunnan rakentumisen tänään ja tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja.