Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Vaaliliitto hämmentää kisaa Helsingissä – iskee varsinkin kokoomukseen ja Liike Nyt:iin

Helsingin Uutisten tuoreen gallupmittauksen mukaan myös Helsingin pienpuolueet käyvät tiukkaa ja mielenkiintoista kisaa paikasta eduskuntaan.

Kokoomuksen, vihreiden, demareiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten takana RKP:n asema kuudennella sijalla näyttää olevan sinetöity. Myös kannatus on stabiili: HU:n mielipidemittauksessa se oli 4,8 prosenttia, kun se neljä vuotta sitten oli 5,3 prosenttia. Paikkoja eduskuntaan tällä irtoaa Helsingin vaalipiiristä yksi.

Keskusta, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ovat kaikki Helsingissä pienpuolueita ja selvästi RKP:n takana. Neljä vuotta sitten kolmikko ei saanut yhtään edustajaa läpi.

Nyt tilanne on toinen, sillä keskusta, KD ja vielä niitäkin pienempi korjausliike ovat vaaliliitossa Helsingissä. HU:n gallupmittauksen perusteella vaaliliitto olisi keräämässä yhteensä noin viiden prosentin kannatuksen ja siten nappaamassa itselleen yhden eduskuntapaikan, mikä taas olisi pois kokoomukselta.

Vaaliliitolla ja sen jokaisella jäsenellä on paljon pelissä: vaaliliiton sisältä eniten kannatusta kerännyt ehdokas nappaa paikan eduskuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa korjausliikkeen kärkinimi voisi mennä läpi. Vaaliliitto on joka tapauksessa ollut viisas ratkaisu myös KD:lle ja keskustalle, jotka ilman vaaliliittoa jäisivät liki varmasti ilman ainuttakaan paikkaa. Vaaliliitossa olevien puolueiden ja niiden kärkiehdokkaiden kannattaa siis todella panostaa loppukiriin.

Liike Nytin osalta tilanne on yllättävä. Kannatus on vain 1,6 prosenttia, kun se neljä vuotta sitten Helsingissä oli 3,5. Puolue on nyt neljä vuotta vanhempi ja tunnetumpi, mutta tulos on heikko. Jere Karalahti, Anni Vuohijoki ja Joel Harkimo ovat aivan liian näkymättömillä kampanjoilla liikkeellä. Vielä toki olisi aikaa asia korjata.

Vaaliliiton osalta kisa mahdollisesta läpimenijän paikasta käytäneen KD:n Mika Ebelingin, keskustan Mikko Kärnän ja Terhi Peltokorven sekä korjausliikkeen Petri Roinisen kesken. Roininen tekee heistä selvästi näkyvintä kampanjaa – jos Kärnä, Ebeling ja Peltokorpi eivät aktivoidu, voi heille käydä köpelösti.

Helsingissä on myös liuta muita pienpienpuolueita. Niiden yhteenlaskettu kannatus HU:n gallupissa oli noin neljä prosenttia. Tämä on merkittävä ero muuhun maahan, missä osuus on pienempi. Helsingissä pienpienpuolueet ja Liike Nyt iskevät varsinkin kokoomuksen kannatukseen, mikä voisi ilman niitä olla lähellä 30 prosenttia.