Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Puolueiden kannatuksessa Helsingissä olennaisia muutoksia: kokoomus ja vihreät isoissa ongelmissa

SDP on kiilannut vihreiden ohi Helsingin vaalipiirin toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ilmenee Helsingin Uutisten ja Mediatalo Keskisuomalaisen teettämästä mielipidemittauksesta.

SDP:n kannatus on nyt Helsingissä 16,7 prosenttia. Nousua tammi-helmikuun tilanteeseen on 1,9 prosenttiyksikköä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa demareiden kannatus oli 13,6 prosenttia. Vihreiden kannatus oli enää vain 16,2 prosenttia, kun se edellisessä mittauksessa oli 18,8 ja neljä vuotta sitten peräti 23,5 prosenttia.

Suurimpana puolueena Helsingin vaalipiirissä jatkaa edelleen kokoomus. Sen kannatus on vähentynyt HU:n edelliseen kannatusmittaukseen verrattuna kuitenkin 1,4 prosenttiyksikköä ja on nyt 24,1 prosenttia. Neljäntenä olevan vasemmistoliiton kannatus (14,6 %) nousi 0,3 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten saaliiseen (12,1 %) on tullut 0,9 prosenttiyksikön lisäys.

Alle kymmenen prosentin kannatukseen jäävistä puoleista RKP (5,2 %) on nostanut kannatustaan viime gallupista 0,4 prosenttiyksikköä. Liike Nytin kannatus (3,5 %) on yli kaksinkertaistunut. Vaalien alla kannatukseen tuli 1,9 prosenttiyksikön korotus. Kristillisdemokraatit (2,4 %) menettivät 0,6 prosenttia ja keskusta (1,5 %) 0,2 prosenttiyksikköä. Pienpuolueet keräävät yhteensä 3,7 prosentin kannatuksen. HU:n edellisessä gallupissa luku oli yli neljän prosentin.

Aiemman gallupin perusteella vihreät oli saamassa Helsingin vaalipiiristä viisi paikkaa, kun se vuoden 2019 vaaleissa sai kuusi. Nyt luku olisi enää neljä. Vihreiden viidennen paikan näillä tuloksilla nappaisi itselleen neljään paikkaan yltävä vasemmistoliitto. Kokoomuksen paikkamäärä pysyy edellisen mittauksen tavoin kuudessa ja SDP:n neljässä. Perussuomalaisille olisi tulossa kolme paikkaa, RKP:lle yksi sekä keskustan, kristillisdemokraattien ja Korjausliikkeen muodostamalle vaaliliitolle yksi paikka.

Ensimmäinen HU:n kannatusmittaus tehtiin vielä niin sanotusti peruskannatuskautena, toinen puolestaan ehdokasasettelun varmistuttua. Molemmat kuvastavat nimenomaan tutkimusajankohdan tilannetta. Näin ollen voidaan sanoa, että puolueiden ja ehdokkaiden kampanjointi on jo muuttanut asetelmia merkittävästi – lisää muutoksia on mahdollista tehdä juuri nyt käynnistyvän loppukirin myötä.

Tuorein mittaustulos olisi Helsingissä pieni pettymys perussuomalaisille, kohtalainen pettymys Liike Nytille, suuri pettymys kokoomukselle ja katastrofi vihreille. Demareille ja vasemmistoliitolle tulos olisi loistava – samoin vaaliliiton myötä paikan nappaavalle puolueelle.