Helsingin seudun liikenteen hallituksen helsinkiläiset jäsenet, perussuomalaisten edustajaa lukuun ottamatta, sekä Vantaan ja Espoon kokoomusedustajat kaatoivat tiistaina HSL:n toimivan johdon esityksen koko HSL-alueen tasatariffista.
Päätös oli surkea niin HSL:n talouden ja matkustajamäärien kuin koko seudun päästöjen ja kehityksen kannalta. Kuluttajan näkökulmasta päätös oli iso takaisku Espoon, Vantaan ja kehysalueen HSL-kuntien asukkaille.
Useat tasatariffin kaatoon osallistuneet poliitikot ovat ehdolla sunnuntaina ratkeavissa eduskuntavaaleissa, ja puhuvat toista, kuin miten HSL:n hallituksessa nyt toimivat. Vähintä on, että äänestäjät tietävät ja ymmärtävät, miten heidän mahdollinen ehdokkaansa toimii suhteessa kertomaansa.
Tasahinnoittelumalli olisi HSL:n selvityksen mukaan kasvattanut matkustajamääriä (+829 000 joukkoliikennematkaa vuodessa) ja auttanut HSL:ää tavoitteiden saavuttamisessa. Tasahinnoittelu olisi tukenut parhaiten myös HSL:n sekä kuntien omien strategioiden tavoitteita muun muassa seuraavasti:
1. Vähentänyt eniten autoilua kaikilla vyöhykkeillä A:sta D:hen ja sen myötä auttanut kuntien päästövähennystavoitteiden saavuttamista (vähentänyt autokilometrejä 27 miljoonaa). 2. Lisännyt kausilipputuotteiden käyttöä, mikä olisi lisännyt joukkoliikenteen käyttöä myös vapaa-ajan matkoilla. 3. Mahdollistanut uudenlaiset matkat joukkoliikenteellä. 4. Ollut kaikille helppo käyttää. Mallissa ei olisi ollut matkustamista heikentäviä hintaportaita. 5. Varmistanut parhaiten Helsingin keskustan matkustajamäärien kasvun ja sitä kautta keskustan elinvoimaisuuden. 6. Tukenut yritysten työmatkaetuna tarjottavien joukkoliikennelippujen myynnin kasvua.
Hallitus päätti kuitenkin valita jatkoon nykyisen vyöhykemallin, joten asiaan ei liene tarvetta hetkeen palata, mikä on koko HSL-alueen kehityksen ja asukkaiden kannalta iso harmi. Tasahinnoittelumallia varten tehtiin iso selvitystyö, valmistelutyöhön kului rahaa 150 000 euroa.
Hallituksen äänestyksessä tasatariffia vastustivat Matias Pajula ja Sini Korpinen kokoomus Helsinki, Pekka Sauri vihreät Helsinki, Elina Kauppila vasemmistoliitto Helsinki, Johanna Laisaari SDP Helsinki, Björn Månsson RKP Helsinki, Sakari Rokkanen kokoomus Vantaa sekä Mia Laiho kokoomus Espoo.
Tasatariffia kannattivat Saara Brax kokoomus Kirkkonummi, Heli Halava vihreät Espoo, Sirpa Siru Kauppinen vihreät Vantaa, Pasi Liukkonen perussuomalaiset Vantaa, Maria Rajala SDP Espoo ja Sampsa Rydman perussuomalaiset Helsinki.
Käytännössä siis helsinkiläiset siis katsoivat vain omaa napaansa ja estivät HSL:n talouden järkevimmän tervehdyttämissuunnitelman, pilasivat mahdollisuuden merkittäviin päästövähennykseen ja hidastivat merkittävästi koko pääkaupunkiseudun kehitysmahdollisuuksia. Kirkkonummen Braxia lukuun ottamatta myös kokoomusta voi perustellusti syyttää samoista asioita.
Eniten hämmästystä aiheuttaa kuitenkin Vantaan Rokkasen ja Espoon Laihon toiminta. Heidän äänestyspäätöksensä on myös heidän oman kaupunkinsa sekä kaupungin asukkaiden etujen vastainen.
Samaa hämmästelyä voi kohdentaa Sauriin ja Kauppilaan. Helsingin vihreiden ja vasemmistoliiton puheet ja teot ympäristöasioista ovat taas kerran todistetusti täydessä ristiriidassa.