Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suun terveydenhuolto tarvitsee lisää resursseja

Suunterveys on olennainen osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Suun ja hampaiden sairaudet voivat haitata elämää monin tavoin, ja suunterveydellä on tutkitusti yhteys moniin pitkäaikaissairauksiin.

Suun terveydenhuollon hoitojonot ovat pitkät. Osa väestöstä ei saa tarvitsemiaan suun terveydenhuollon palveluja hoitotakuun mukaisesti. Tilanne tulee olemaan entistä haastavampi hoitotakuun tiukentumisen myötä.

Hoidon saatavuuden parantaminen edellyttää lisää resursseja suun terveydenhuollon palveluihin. Julkisen puolen resurssit eivät kuitenkaan vastaa hoidon tarvetta. Hoidon saatavuutta voidaan parantaa edistämällä toimivia julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyömuotoja, esimerkiksi kehittämällä toimivampia palvelusetelimalleja sekä korottamalla ja kohdentamalla hammashoidon Kela-korvauksia.

Ihmisten sosioekonominen asema vaikuttaa suunterveyteen ja terveyserot eri väestöryhmien välillä ovat huomattavia. Julkisen suun terveydenhuollon asiakasmaksuja tulisi alentaa, jotta huono-osaisemmillakin on mahdollisuus käyttää palveluja. Lisäksi tarvitaan panostuksia terveyttä edistävään toimintaan. Elinympäristön muuttamisessa terveyttä edistävään ja terveyseroja kaventavaan suuntaan tärkeänä ohjaavana keinona kannatamme terveysperusteisen verotuksen edistämistä.

Hyvä suunterveys perustuu säännöllisiin tutkimuksiin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Väestölle tulee turvata yhdenvertaisesti kohtuuhintaiset, laadukkaat ja oikea-aikaiset suun terveydenhuollon palvelut.

Sanni Aho, Katri Tolkki, Kaisa Rahkola-Korhonen, Matti Jokinen, Maria Renqvist, Mirkka Jokipii, Pauli Varpavaara ja Aija Kalmari, Suomen Hammaslääkäriliiton Helsingin paikallisosaston hallitus

Leo Heinonen, Suomen Hammaslääkäriliiton valtuuston varapuheenjohtaja