Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Haagan puistot eivät ole rakennusmaata

Helsingin kaupunki näyttää edelleen suunnittelevan rakennustoiminnan ulottamista 70-vuotiaaseen Riistavuoren puistoon. Kun kauniisti kumpuileva pieni Haagan puisto tasoitetaan urheilukentiksi, Riistavuoren puisto jää ainoaksi lähivirkistysalueeksi noin 8 000 haagalaiselle. Helsingin kaupunkistrategiassa on päätetty, että kaupunki suojelee ja vaalii monimuotoista luontoaan. Siinä on myös luvattu, että kaikilla on vastaisuudessakin lyhyt matka lähiluontoon. Riistavuoren puiston rakentaminen on räikeässä ristiriidassa näiden periaatteiden kanssa. Lakikin vaatii, että puistoja on riittävästi.

Kun kaupunki ei näytä kuuntelevan asukkaiden perusteltuja vaatimuksia, he ovat joutuneet itse teettämään alueelle vaihtoehtoisen suunnitelman. Sen mukaan puiston läpi kulkeva ulkoilutie säilyisi nykyisellään eikä sen itäpuolelle rakennettaisi mitään. Länsipuolella rakennukset vedetään niin kauas tiestä, että sillä säilyy metsän tuntu. Maisemallisesti merkittävä ja virkistyskäytölle tärkeä näköalakallio harjun laella säilytetään koskemattomana eikä sen reunoja räjäytetä. Muutoin hyväksymme Vihdintien reunan rakentamisen kaupungin suunnitelman mukaisesti. Tämä on mielestämme järkevä ja kohtuullinen kompromissi.

Vihdintien ns. pikaratikan osalta ei ole syytä kiirehtiä päätöstä. Kannattamamme Raide-Jokerin lisäksi lähivuosina on toteutumassa Espoon kaupunkirata. Pidennettävältä Valimon asemalta pääsee sen jälkeen tiheästi kulkevilla junilla keskustaan 10 minuutissa. Munkkiniemen kautta kiertelevältä ratikalta matka veisi puolisen tuntia. Mannerheimintien kohteisiin matka taittuisi nopeasti Vihdintietä kulkevilla sähköbusseilla. Riittäisikö ratikalle enää matkustajia niin, että sen rakentamista voidaan pitää kannattavana?

Ei voi välttyä siltä vaikutelmalta, että ratikkaa suunnitellaan Vihdintielle vain, jotta voitaisiin perustella Riistavuoren puiston tehokasta rakentamista. ”Kaupunkibulevardista” on tullut monelle täällä kirosana. Kun kaupunki yritti samalla perusteella kaavoittaa Hämeenlinnanväylän reunaan Keskuspuistossa rakennuskortteleita, hanke tyssäsi oikeuteen. Sama voi tapahtua Riistavuoren puiston kohdalla.

Lauri Nordberg

Riistavuoriryhmä