Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Helsingin motti alkaa olla nyt valmis – painajaismaiset ruuhkat tulleet arjeksi

- Päätöksenteko alkaa olla jo huonoa komediaa, kirjoittaa päätoimittaja Karri Kannala.

Jättiremontilla jättivaikutus – Kaupungin panostettava Mansku-vaikutusten viestintään ajoissa, jatkuvasti ja riittävästi (HU 11.5.2022).

Helsinki tuhoaa kaupallisen keskustansa – Esplanadi-päätös on järjetön (HU 23.11.2022).

Vuosikymmenen sumppu – Helsinki motittaa itse itsensä ja näivettää keskustansa (HU 17.12.2022).

Painajaismainen ruuhka Helsingin keskustassa – "Pikkukadutkin ihan täynnä" (HU 5.5.2023).

Esplanadin nupukivet peitettiin asfaltilla– Tuhoaako kaupunki historiallisen kadun pyörätien takia? (HU 9.5.2023)

Listaa voisi helposti pidentää kymmenillä uutisjutuilla, jotka liittyvät Helsingin kaupungin päätöksiin, joilla kaupunki tehokkaasti näivettää omaa ydinkeskustaansa. Ja uusia päätöksiä on luvassa lisää. Tällä viikolla niitä tehtiin Länsiväylän suhteen.

Samaan aikaan kaupungin päättäjät kyllä puhuvat elävöittämisestä ja vakuuttavat ymmärtävänsä tilanteen vakavuuden sekä kuuntelevansa elinkeinoelämän ääntä. Tämä on vain kaunopuhetta, kaikki toimet vain heikentävät tilannetta. Apua he saivat koronasta, joka vei pysyvästi merkittävän osan Helsingin ydinkeskustaan suuntautuneista liikenne- ja asiointimääristä. Pysyvä vaikutus lienee noin 20 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Vaikka liikennemäärät ovat siis selvästi vuotta 2019 alempana, on Helsingin liikenne kaaoksessa, kiitos tietyöviidakon. Painajaismaiset ruuhkat ovat nyt arkea useilla merkittävillä sisääntuloväylillä päivittäin. Motti alkaa siis olla valmis.

Päätöksenteko alkaa olla jo huonoa komediaa: ensin tukitaan sisääntuloväylät, poistetaan Espalta ajokaistoja ja sitten aletaan mitata, että miten liikenne siellä soljuu. Soljuuhan se, kun ei sinne saakka enää "pääse" autolla. Ja pian tämän pohjalta tehdään johtopäätös, että kokeilusta tulee pysyvä käytäntö. Ei väliä, vaikka yritysten kassa ei kilise ja kato käy.

Esplanadin puisto on ollut hyvin viihtyisä ja pala parasta Helsinkiä. Nyt Eteläesplanadin vasen ajokaista on päällystetty asfaltilla. Pikipinnan alle on jäänyt kadun alkuperäinen nupukivipinta. Asfaltointi on osa kaupungin suunnitelmaa kaventaa Etelä- ja Pohjoisesplanadit yksikaistaisiksi ajoväyliksi kokeiluluontoisesti. Ajoväylistä saadaan lisätilaa jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Eteläesplanadin asfaltoidulle osuudelle tulee kaksisuuntainen pyörätie.

Ei siis riittänyt, että kaista otettiin pois autoilta, se piti pilata myös visuaalisesti. Pala parasta Helsinkiä tuhotaan. Pyöräillä ja kävellä olisi voinut nupukivilläkin.