Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Omakotitaloja tarvitaan myös tulevaisuudessa Itä-Helsingissä

Suunnittelun suurin heikkous liittyy pientaloalueiden huomioimiseen, kirjoittajat sanovat.

Itä-Helsingin kehityksessä katse on seuraavaksi Itäväylän varren kehittämisessä. Alueen kehittämistä viitoittavat suunnitteluperiaatteet ovat parhaillaan kaupunkiympäristölautakunnassa.

Ilmastonmuutoksen kunnianhimoinen torjunta on keskeisessä roolissa Helsingin kehittämisessä ja siksi hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle tuleva täydennysrakentaminen on olennaista. Täydennysrakentaminen väistämättä muuttaa olemassa olevaa kaupunkirakennetta, mutta se myös mahdollistaa paremmat lähipalvelut ja päästöjen vähentämisen. Täydennysrakentaminen täytyy kuitenkin toteuttaa eri kaupunginosien ominaispiirteitä kunnioittaen.

Nyt käsittelyssä olevat itäisen bulevardikaupunginosan suunnitteluperiaatteet tunnistavat hyvin Itä-Helsingin vahvuudet merellisyyden ja vehreyden osalta. Kehittämisen myötä aluetta nyt vahvasti hallitsevan Itäväylän vehreyttä on tarkoitus vahvistaa. Myös lapsiperheiden määrä alueella on paremmin huomioitu ja sen myötä niin päiväkotipaikkoja, kouluja kuin myös leikkipaikkoja lisätään.

Suunnitteluperiaatteissa varaudutaan mahdollisesti Östersundomista lähtevän, Itäväylää pitkin kulkevan pikaraitiotien rakentamiseen, mutta samalla todetaan, että raitiotie on todennäköisesti mahdollista rakentaa vasta 2030-luvun jälkeen.

Suunnitteluperiaatteissa on itäisen Helsingin kannalta hyviä, alueen vahvuuksia korostavia periaatteita. Suunnittelun suurin heikkous liittyy alueen pientaloalueiden huomioimiseen. Mielestämme Vartioharjun pientaloalue pitää säilyttää myös tulevaisuudessa. Pientaloalue tarjoaa monille helsinkiläisille perheille mahdollisuuden asua omakotitalossa. Alue on myös tärkeä osa Itä-Helsingin eriytymiskehityksen torjuntaa. Siksi tulemme esittämään pientaloalueen säilyttämistä osana Itä-Helsinkiä.

Eveliina Heinäluoma

Jenni Hjelt

Olli-Pekka Koljonen

Kaupunkiympäristölautakunnan jäseniä (sd.)