Huippuarvosteluja kerännyt "Suomi-ravintola" muuttaa pois Helsingin paraatipaikalta – "17 vuotta sitten ympärillämme ei ollut ketään"

Ainon omistajan Marcante Oy:n toimitusjohtaja Markku Peltola-Antell on haalareissaan nyt tuttu näky Oopperataloa vastapäätä. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Huomenna torstaina, kun lounas loppuu, ravintola Aino sulkee ovensa Pohjois-Esplanadilla. Lopullisesti. Samaan aikaan remontti Mannerheimintie 56:ssa kiihtyy.

Maanantaina 9. maaliskuuta Aino avautuu uudessa osoitteessaan kello 11. Tässä välin henkilökunta pitää lomia ja pikkujoulut Tallinnassa.

Kaikki kävi äkkiä palasten alkaessa loksahdella kohdilleen.

– Kun vuokraisäntä Esplanadilla vaihtui viime vuoden kesäkussa, luin rivien välistä, että vuokra ehkä nousee. Muutto mielessä katselin myytäviä ravintoloita internetistä, toimitusjohtaja Markku Peltola-Antell kertoo.

Syyskuussa hänen silmiinsä sattui sitten perinteinen ja periranskalainen Lyon. Ilmeni myös, että paikkaa 35 vuotta emännöinyt Marjatta Helander haikailee eläkkeelle.

– Yhdistin oopperan, läheiset hotellit ja Ainon asiakkaat. Yhtälö oli siinä.

Kiinteistövälittäjä välitti. Myyjä ja taloyhtiö olivat tyytyväisiä. Usein ravintolakauppa saattaa kaatua vuokraisännän – joka oli tässä tapauksessa taloyhtiö – vastustukseen. Tässä talossa ravintoloita on myös muita: Carelia ja Subway.

– Kaikki menee kuin yks yhteen, Peltola-Antell sanoo.

Aino on suomalainen ravintola, mikä paistaa listoilla. Ruoka pysyy tismalleen ennallaan. Henkilökunta ei vaihdu. Kaikki tulevat mukana muutossa.

Jopa Ainon lasit, lautaset, aterimet, pöydät ja tuolit muuttavat mukana. Tuolit vain verhoillaan uudellen. Kiireesti.

Vanhasta Lyonista ei jää mitään, baaritiskiäkin vedetään vähän syvempään ja sen yläosa avataan.

Kaikki vanha löysi paikkansa ravintolakirppiksellä. Ne muutamat eriparilasitkin, jotka oli laitettu tyrkylle purkujätelavalle, lähtivät uuteen kotiin.

Remontin alettua asiakkaita on käynyt uteliaisuuttaan ovella. On pahoiteltu muun muassa sitä, ettei ehditty käydä. Uutinen Lyonin lopettamisesta levisi 5. helmikuuta ja viimeinen aukiolopäivä oli jo 14. helmikuuta.

Ainossa tilanne on otettu tiukasti haltuun.

Ravintolan nettisivuilla varaukset uuteen paikkaan on voinut tehdä jo jonkin aikaa. Vanhojen varausten tekijöille on soitettu muutoksesta ja tarjottu joko mahdollisuutta perua tai vaihtaa. Lisäksi Lyonin asiakkaisiin on otettu yhteyttä, jos he ovat tehneet varauksia tälle keväälle.

– Maanantaina 9. maaliskuuta tasan kello 11 on jo varauksia. Sen jälkeen pitkälle keväälle, Peltola-Antell kertoo.

Onko paikka aivan sittenkään yks yhteen vanhan kanssa? No, ei aivan. Espan Ainossa on ollut 50 paikkaa katutasossa ja 50 kellarissa sekä terassi.

Uuteen tulee 50 paikkaa. Terassilupaa ei vielä ole haettu.

Viereisen Olympiastadioninkaan tilaisuudet eivät tuo asiakkaita ennen kuin syksyllä tai myöhemmin, mutta oopperan ystäviä odotetaan ennen ja jälkeen näytösten.

Verkkopalvelu Tripadvisoriin kirjoitetut arviot Ainoasta ovat olleet kiitettävät. Seuraavatko ne mukana, nähtäväksi jää.

Aino ei ole yksin Runberginkadun ja Mannerheimintien kulmassa. Carelian lisäksi läheltä löytyvät peritöölöläiset Sogno ja Kuu. Kaukana eivät ole Mamma Rosa, Töölön Sävel ja Elitekään.

– 17 vuotta sitten avasimme Esplanadilla ja silloin talvi oli hankala, koska ei ollut oikein ketään ympärillä.

– Kilpailijat eivät vie, vaan tuovat asiakkaita, Markku Peltola-Antell vakuuttaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Triplaan avataan 4 uutta ravintolaa – katso näköalaravintolan maisemat 10.2.2020 6:20
  2. Salassa pysynyt muistio paljastaa: Ravintola Zetorin perustaminen muistutti dekkaria – henkilökuntaa testattiin hämmentävällä tavalla 15.1.2020 20:20
  3. Kalastajatorpan kokki löysi ravintolan ikkunan alta melkoisen apajan – "Yksi parhaita kalapaikkoja Helsingissä" 29.1.2020 20:25

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut