Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin ”kinkyin” paikka 1960-luvulla. Näin ravintolayrittäjät Mika Kiiskinen ja Jarkko Kumpulainen kuvailevat Mäntymäen alueen historiaa Töölössä. Kisahallin parkkipaikan laidalla, Mäntymäen kupeessa oleva entinen käymälärakennus on nähnyt aikaa ja elämää.

Se on aikanaan rakennettu 1950-luvun kesäolympialaisia varten. Sen jälkeen se on pitkään ollut tyhjillään tai varastona.

Vuonna 2006 kaupunginmuseo antoi lausunnon Mäntymäen kentän reunassa sijaitsevan olympiakäymälän muuttamisesta ravintolaksi. Sen jälkeen paikkaan perustettiin Olympix-baari. Sitä seurasi Freedom Bar ja kaksi vuotta sitten nykyinen Pinehill Terrace.

Stadionin nelivuotinen remontti – eikä liiemmin paikan historiakaan – ole Pinehill Terrace -baarin yrittäjiä häirinnyt. Päinvastoin. Jos Olympiastadion avautuu aikataulun mukaisesti elokuussa, voi baarin sesonki jatkua syksylle.

– Hyvin ollaan nämä kaksi vuotta tässä pärjätty, Kiiskinen kertoo.

Kiiskisen ja Kumpulaisen lisäksi baaria pyörittävät Riina Asamoa ja MaijaKimpanpää Heillä kaikilla sattui olemaan elämässään sopiva ajankohta oman baarin perustamiseen, ja lisäksi Freedom Bar oli lopettamassa.

Käymälärakennuksen viereen nousi 1960-luvulla messuhalli aivan käymälärakennuksen viereen, jolloin niiden väliin muodostui kapea ja hämärä kuja. Mäntymäen kumpu oli siihen aikaan tunnettu homojen kohtaamispaikka.

– Tämä oli syntinen paikka, tuolloin homoseksuaalisuus oli vielä rikos, Kiiskinen sanoo.

Freedom Bar oli paikan historiaa kunnioittaen suunnattu ”vapaamieliselle” sateenkaariväelle. Pinehill sen sijaan toivottaa tervetulleeksi aivan kaikki.

– Tämä on homoystävällinen heterobaari, kun se ehkä ennen oli toisinpäin.

Pinehill avattiin vuonna 2018 keväällä melkoisella ryminällä. Baarin oli tarkoitus olla hetki kiinni, jotta paikka saadaan remontoitua. Toukokuun helteiset ilmat ja kiinnostunut asiakaskunta eivät kuitenkaan antaneet yrittäjille mahdollisuutta siihen.

– Helsinki City Marathon oli tulossa, joten meidän pitikin saada paikat kuntoon kahdessa päivässä, Kumpulainen kertoo.

Terassikauden päätyttyä sisätilat sisustettiin omannäköisiksi. Edeltäjistään poiketen terassi on auki vuoden ympäri. Yrittäjät ovat pitäneet virettä yllä järjestämällä ohjelmaa viikonloppuisin. Siinä on auttanut yrittäjien verkosto muusikoiden suuntaan.

– Meillä on myös yllärikeikkoja. Kerran Töölön Ketterän Matti8 astui ovesta sisään, otti mikin käteen ja kävi räppäämässä pari biisiä, Kiiskinen kertoo.